tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Εκδήλωση μνήμης για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη από Αρκάδες στου Ζωγράφου

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση μνήμης για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη από Αρκάδες στου Ζωγράφου


Ο Δήμος Ζωγράφου και ο εκεί Σύνδεσμος Αρκάδων συνδιοργάνωσαν για 15η συνεχή χρονιά την Κυριακή 26/9 εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ελευθερωτή του Γένους μας Θ. Κολοκοτρώνη, με την ευκαιρία της 189ης Επετείου από την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.
Πρώτα ετελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με την Ακολουθία των Αρκάδων Αγίων και αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων. Εχοροστάτησε του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος ελάμπρυνε με την παρουσία του την εορτή. Συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ιάκωβος Κανάκης και ο Αρχιμ. π. Γρηγόριος Κιούσης.
Στη σύντομη ομιλία του εντός του Ναού ο ...
Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Κωνστ. Καλύβας, αναφέρθηκε τους Αρκάδες Αγίους, στην σημασία της επετείου της απελευθερώσεως της Τριπολιτσάς και στον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο Αρχιστράτηγος της Νίκης Θ.Κολοκοτρώνης. Επίσης κάλεσε πάλι όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να πεισθεί η πολιτεία να δώσει το όνομα του ήρωα στο αβάπτιστο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γορτυνιακής καταγωγής Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης, κ. Ιερεμίας, συνεχάρη το Σύνδεσμο Αρκάδων που είναι ο μόνος φορέας στην Ελλάδα ο οποίος τιμά τους Αγίους της Αρκαδίας όλους μαζί. Συμφώνησε δε με τον Δήμαρχο τον απεκάλεσε τον στρατηλάτη Θ. Κολοκοτρώνη ως τον «Άγιο του Αγώνα του 1821» αφού σε κάθε του κίνηση και πρωτοβουλία, επικαλείτο την βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας.
Ακολούθησαν: 1) Επιμνημόσυνη δέηση στην παραπλεύρως προτομή του Θ, Κολοκοτρώνη, 2) Κατάθεση στεφάνων από Δήμαρχο Γιάννη Καζάκο, τον Βουλευτή Κ. Γείτονα εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρόεδρο Αρκάδων Κ. Καλύβα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Αττικής  Κ. Κηπουρό , 3) ενός λεπτού  σιγή και 4) Ο Εθνικός Ύμνος.
Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα, που έπαιξε λεβέντικους δημοτικούς χορούς. Κολοκοτρωνέϊκα τραγούδια ερμήνευσε η γνωστή καλλιτέχνης Νάντια Καραγιαννη, από Τρόπαια. Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση πολυμελών χορευτικών τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου και του 4ου Δημ. Σχολείου «Ο Θεοδ. Κολοκοτρώνης» που καταχειροκροτήθηκαν για την άψογη εμφάνιση των. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις 10.30 το βράδυ με συνεχή παρουσία πάνω των 2.000 ατόμων, αλλά και του Σεβασμιωτάτου κ. Ιερεμία που παρέμεινε έως το τέλος!
Σ'όλους  τους προσελθόντες  προσφέρθηκαν από τον Σύνδεσμο  Αρκάδων παραδοσιακά γλυκίσματα και αναψυκτικά.
Παραβρέθηκαν επίσης στην εκδήλωση , η Αναπλ. Δήμαρχος Τώνια Καλύβα, όλο σχεδόν το Δημ. Συμβούλιο, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Ευθ. Σκαρμούτσος, ο πολιτευτής Χαρ. Αποσκίτης, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων Γ.Ζαραφέτας , πολυμελές   κλιμάκιο της Παγγορτυνιακής Ενώσεως  με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ.   Παν. Πλέσσια κ.α.
blogger hit counter