tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ vs ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ vs ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γιατί η δημοκρατία  είναι λέξη θεσμός από την αρχαιότητα

Ο ελληνισμός ήταν πάντοτε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, αντιλήψεων, ιδεών, φιλοσοφίας. Οι αρχαίοι έλληνες ενδιαφέρονται  με πάθος για ξένες παραδόσεις, έθιμα και προσλαμβάνουν στοιχεία από ξένους πολιτισμούς αφομοιώνοντας τα κατά περίπτωση. Εμπλουτίζουν και καλλιεργούν μ’ αυτόν τον τρόπο την ελληνική αυτοσυνειδησία.
Ο πολιτισμός μας είναι ιστορικά οικουμενικός, χωρίς γεωγραφικά όρια, μακριά από στεγανά και ιδεοληψίες. Είναι τρόπος ζωής, κουλτούρα.  Και η ελληνικότητα βρίσκεται παντού. Σε κάθε έκφραση της κοινωνικής, πολιτισμικής, οικονομικής σχέσης και συμπόρευσης, μέσα στις αφηγήσεις, στους μύθους, στη μουσική, στο χορό, στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις. Η συνύπαρξη, η συμπόρευση και κάθε αμφίδρομη σχέση χαρακτηρίζουν τον ελληνικό τρόπο του βίου.
Το GREEK WAY λέμε σήμερα
Κατά την τουρκοκρατία όλος αυτός ο τρόπος ζωής εκφράστηκε και πήρε χαρακτήρα μέσα από τη θρησκεία.
Το 1822 κατά το 2ο χρόνο της εξέγερσης, οι έλληνες στην πρώτη ιδρυτική διακήρυξη του νεοελληνικού κράτους δεν έχουν άλλον τρόπο να ορίσουν την ιδιότητα του έλληνα, αυτή που τους διαχωρίζει ριζικά απ’ τους τούρκους κατακτητές αλλά και τη δυτική διανόηση της εποχής, παρά μόνο τη θρησκευτική τους πίστη. Έτσι το πρώτο σύνταγμα της Επιδαύρου προσδιορίζει ως έλληνες: «όσοι αυτόχθονες κάτοικοι της επικράτειας της Ελλάδας πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες», και η ορθοδοξία αποτελεί από τότε την ταυτότητα του ελληνικού κράτους. Ο ελληνισμός όμως είναι η ιστορική μας αυτοσυνειδησία!
Η διαφορά του θρησκευόμενου από τον άθεο βρίσκεται μόνο στη σφαίρα της νόησης, και σε συνήθειες (τρόπου του βίου)  των οποίων η σημασία είναι πολύ συζητήσιμη. Η διαφορετική άποψη δεν κάνει σε καμία περίπτωση τον ένα καλύτερο από τον άλλο!
Γινόμαστε μόνοι μας πολέμιοι της οικουμενικότητας του πολιτισμού μας όταν αρνούμαστε ή πολεμάμε τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων ή ταυτοτήτων. Και βέβαια το θέμα της ταυτότητας είτε πολιτικής είτε θρησκευτικής, του φύλου, η οικονομική ,… , αποτελούν πάντοτε σημεία εμπλοκής και εκδήλωσης αψιμαχιών όταν υπάρχει μειωμένη συνείδηση αλλά και πρακτική δημοκρατίας.

Βιβή Χρυσάνθη
Σύμβουλος Ανάπτυξης, ΜΒΑ
Μέλος του Συντονιστικού της δημοτικής παράταξης
«ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

blogger hit counter