tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Συνέδριο για το μέλλον του Δήμου Νότιας Κυνουρίας

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Συνέδριο για το μέλλον του Δήμου Νότιας Κυνουρίας

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διενέργεια στην περιοχή του Δήμου διήμερου Συνεδρίου για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, την διακυβέρνηση και την χρηματοδότηση του Δήμου Νότιας Κυνουρίας ως «Δήμου του Μέλλοντος».
Σκοπός του Συνεδρίου θα είναι η διερεύνηση για το πώς μπορεί ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας να σχεδιάσει το μέλλον του και να χρηματοδοτήσει τις στρατηγικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις του.

Πρόεδρος του Συνεδρίου προτείνεται να είναι ο συμπατριώτης μας κ. Γκίκας Χαρεδούβελης - Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank, Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management.
Εφόσον εγκριθεί η διενέργεια του Συνεδρίου αυτού να προσδιορισθεί έγκαιρα το πρόγραμμα εργασιών του, οι θεματικές ενότητες, οι συμμετέχοντες, οι ομιλητές κ.λ.π.  
Ομιλητές στο Συνέδριο πρέπει να είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί, διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί, επώνυμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τον Ιδιωτικό Τομέα, που θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στην οργάνωση και διαχείριση των πόλεων.
Οι ομιλητές πρέπει να αναδείξουν την σημασία ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που θα δίνει έμφαση στο κοινωνικό κεφάλαιο, το περιβάλλον και τη βιώσιμη κινητικότητα για την ανάπτυξη του Δήμου, των ανθρώπινων σχέσεων που δημιουργούνται στην περιοχή και τη σημασία των γειτονιών, ως κυττάρων ανάπτυξης υγιών κοινοτήτων. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουν την σημασία της συνεργασίας του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα, τους πολίτες και τους επιστήμονες/ειδικούς, ώστε να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένας επιτυχημένος και ολοκληρωμένος αστικός σχεδιασμός.
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, το οποίο δεν ταυτίζεται με το Γενικό Πολεοδομικό ή άλλα υφιστάμενα σχέδια με τη μορφή που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Χαρτοφυλακίου JESSICA, που πρέπει να καλύψει όλους του νέους Δήμους της Χώρας. Οι ειδικοί του Συνεδρίου θα πρέπει να τονίσουν ότι τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και το JESSICA αποτελούν μια νέα τάση στην Ευρώπη και στοχεύουν στο να σχεδιάζουν, χρηματοδοτούν και υλοποιούν, σε ταχύτερο χρόνο, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας στις πόλεις ώστε να επιτυγχάνονται ταυτόχρονα κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πολλαπλασιαστικότητες (π.χ δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες, συστήματα βιώσιμης μετακίνησης, υποστήριξη τοπικής επιχειρηματικότητας κ.λ.π). Με βάση καλές πρακτικές από πόλεις του εξωτερικού (π.χ. Βαρκελώνη), οι ελληνικές πόλεις μπορούν να αναπτύξουν Ολοκληρωμένα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και ακολούθως σχέδια έργων JESSICA, δημιουργώντας τις βάσεις για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να αναμορφωθούν σε περισσότερο ελκυστικές και βιώσιμες, με λειτουργικούς χώρους και υποδομές.
Τέλος στο Συνέδριο θα πρέπει να αναλυθούν οι προϋποθέσεις του διοικητικού ανασχεδιασμού που επιβάλλει ο «Καλλικράτης» αλλά και οι απαιτήσεις που επιβάλουν οι νέες συνθήκες και να προταθεί ένας «οδικός χάρτης» διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.
blogger hit counter