Για την Αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, ο Δήμαρχος νότιας Κυνουρίας ανέφερε προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ότι… «Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή για τα οικονομικά του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Η οικονομική κρίση – η συγκυρία και η αλόγιστη συμπεριφορά των διοικούντων τον πρώην Δήμο Λεωνιδίου, σε συνδυασμό με τη νέα διοικητική δομή και τις νέες αρμοδιότητες, όπως διαμορφώνονται με τον «Καλλικράτη», ανατρέπουν τον ...
σχεδιασμό της νέας Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά κυρίως το τεχνικό πρόγραμμα για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου (Λεωνίδιο, Παλιοχώρι, ΄Αγιος Βασίλειος, Πλατανάκι, Πραγματευτής, Πούλιθρα, Πηγάδι, Πελετά, Κουνουπιά, Μαρί, Βλησιδιά). Πέρα από το πώς φθάσαμε ως εδώ – για το ποιοι φταίνε και πως πρέπει να πληρώσουν, που είναι ένα γενικότερο ηθικό και πολιτικό θέμα, η ουσία είναι ότι ο νέος Δήμος Νότιας Κυνουρίας που μας Ενώνει πρέπει να τα βγάλει πέρα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και κυρίως χωρίς να αλλοιωθεί ο κοινωνικός του ρόλος.
Αυτό που φαίνεται πιο αποδοτικό είναι να διαχειριστούμε σωστά αυτά που έχουμε και αυτό που είμαστε. Να υψώσουμε τη λογική του ορθολογισμού. Να εξαντλήσουμε την συλλογική μας σοφία για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά μας.
Ο νέος Δήμος έχει πια περισσότερα ακίνητα, περισσότερα οχήματα, επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό στις υπηρεσίες του και είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε σωστά.
Ειδικά η Ακίνητη αλλά αφρόνως εγκαταλελειμμένη Περιουσία του Δήμου Λεωνιδίου, με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορεί ν’ αποτελέσει πηγή εσόδων.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλία και να διερευνήσουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε Δημοτική Εταιρεία ή εξειδικευμένη Δημοτική Υπηρεσία, με σκοπό την αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου, σύμφωνα με τα άρθρα 265 και 266 του Ν. 3463 (ΦΕΚ 114 Α΄/08-06-2006) «Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας» όπως ισχύει.
Οι κύριες δραστηριότητες της Εταιρείας ή της Δημοτικής Υπηρεσίας θα είναι:
· Η καταγραφή των νομικών, πολεοδομικών και εμπορικών χαρακτηριστικών των ακινήτων και η ηλεκτρονική αποτύπωσή τους σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS), που θα παρέχει άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα της γεωγραφικής θέσης των δημοτικών ακινήτων καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία που συνδέεται με κάθε ακίνητο.
· Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων, με γνώμονα διάφορες παραμέτρους (π.χ μέγεθος, αξία, δυνατότητες ανάπτυξης κ.λ.π.
· Η διερεύνηση της σκοπιμότητας και η αξιοποίηση των κτιρίων, των κτημάτων, των κληροδοτημάτων.
· Η εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων υπέργειων και υπογείων σταθμών και η εκμετάλλευση πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, ψυχαγωγικών, ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών.
· Η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας αλλά και η συμμετοχή σε διάφορα σχήματα αξιοποίησης της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.
· Η παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της αξιοποίησης αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της.
· Η παρακολούθηση των μισθώσεων, ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση της τακτικής και της έκτακτης συντήρησης και επισκευής.
Η συγκεκριμένη πρόταση πρέπει κατά την άποψή μας να προχωρήσει πέρα από την υποχρέωση τήρησης Κτηματολογίου – Περιουσιολογίου του Δήμου, στοχεύοντας καθαρά στην αύξηση των εσόδων για την εκπλήρωσης της αποστολής που μας ανατέθηκε.»