tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Επέτειος Συγκροτήσεως της Πελοποννησιακής Γερουσίας (φωτογραφίες)

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Επέτειος Συγκροτήσεως της Πελοποννησιακής Γερουσίας (φωτογραφίες)

Η Ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου  Καλτετζών εόρτασε και φέτος την Επέτειο της Συνελεύσεως των Καλτετζών και της Συγκροτήσεως της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29η Μαΐου 2011 με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και του εν Αθήναις Συλλόγου Καλτεζιωτών. 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ





Το πρωί της Κυριακής ετελέσθη η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Καλτετζών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, συλλειτουργούντων Κληρικών της Μητροπόλεώς μας και με την παρουσία εκπροσώπων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου μας και πλήθους πιστού  Λαού. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τέλεσε,  Ιερά,  Δοξολογία  και  Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών πάντων των Συνελθόντων στη Συνέλευση των Καλτεζών, Αρχιερέων, Προκρίτων και Καπεταναίων.
Εν συνεχεία, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών      κ. Ελευθέριο Τζόκα και έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων από τους παρισταμένους εκπροσώπους των  Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, των  Οργανισμών και Οργανώσεων. Η εκδήλωση έληξε με επαγγελία ποιημάτων οπό μαθητές του  Σχολείου της περιοχής.
Η καταχωρημένη στις σελίδες της Ιστορίας μας ως «Συνέλευση των Καλτετζών» είχε καθοριστική σημασία για την κατοχύρωση και ανάπτυξη του Ελληνικού Έθνους. Πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή του  Αγίου Νικολάου των Καλτετζών από την 20η έως την 26η Μαΐου του 1821. Σ' αυτήν μετείχαν Κληρικοί, Προεστοί και Οπλαρχηγοί με σκοπό την δημιουργία ελεύθερης Ελληνικής πολιτικής αρχής.  Πρόεδρος της Συνελεύσεως ήταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ενώ  ψυχή και ουσιαστικός καθοδηγός ήταν ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος. Επίσης, έλαβαν μέρος, ο Ρήγας Παλαμήδης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης,  Επίσκοπος Έλους Άνθιμος, ο Σωτήρης Χαραλάμπης, ο Αθανάσιος Κανακάρης, ο Νικόλαος Πονηρόπουλος, ο Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος, ο Αμβρόσιος Φραντζής, ο Παναγιώτης Κρεβατάς, ο Ν. Παλλαδάς, ο Ν. Σπηλιωτόπουλος, ο Κορδάτος, ο Νικόλαος Πετμεζάς, ο Νικόλαος Γολόπουλος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ κ.α. Η Συνέλευση, με την συγκέντρωση των  Προκρίτων, αποτελεί την πρώτη Ελληνική Βουλή μετά την Άλωση και ταυτόχρονα εξέλεξε την Πρώτη Ελληνική Κυβέρνηση, την Πελοποννησιακή Γερουσία, η  οποία καταργήθηκε δύο χρόνια αργότερα στην Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας τον Απρίλιο του 1823. Στην ίδια Συνέλευση προέκυψε το πρώτο επίσημο Νομικό Κείμενο της σύγχρονης ελεύθερης Ελλάδας και ο πρώτος Καταστατικός της Χάρτης.
        Ο φετινός εορτασμός της Επετείου επεφύλασσε μία όμορφη έκπληξη στους επισκέπτες και προσκυνητές της Μονής. Τα έργα ανακαινίσεως και αναπλάσεως της Μονής ολοκληρώθηκαν  και τα   πλήρως ανακαινισμένα  τμήματα της Μονής, όπως η Βόρεια πτέρυγα  και ο  προαύλιος και περιβάλλον χώρος της Μονής, υπεδέχθη τούς επισκέπτες για τον εορτασμό της Συγκροτήσεως της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Οι εργασίες πού έγιναν τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν με την ένταξη της Μονής σε πρόγραμμα της Περιφερείας Πελοποννήσου, κατόπιν αγώνων και προσπαθειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, και ολοκληρώθηκαν με την χορηγία του ιδίου του Σεβ. Μητροπολίτου δια προσωπικών του εξόδων, καθώς και με συνδρομή  του πρώην Δημάρχου Βαλτετσίου κ. Νικολάου Παπανικολάου,  ως και ευλαβών χριστιανών που έσπευσαν να βοηθήσουν την διάσωση της Ιεράς Μονής Καλτετζών πού αποτελεί ταυτόχρονα και  πολύτιμο ιστορικό μνημείο του  τόπου μας.
                                                                                                                                                  +  Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
blogger hit counter