Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες του ο Γ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς ο ίδιος να είναι επικεφαλής του σχήματος.
Μετά αυτές τις διαρροές, άρχισαν να κυκλοφορούν ονόματα ...
προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν «Πρωθυπουργοί» κοινής και ευρύτερης αποδοχής. Τα τέσσερα πρώτα ονόματα που ακούγονται είναι των κ.κ. Γιώργου Προβόπουλου, Λουκά Παπαδήμου, Πέτρου Μολυβιάτη και Βασίλειου Μαρκεζίνη. Ωστόσο, υπάρχει και ένα πέμπτο πρόσωπο -με ευρεία πολιτική απήχηση- το όνομα του οποίου δεν έχει κυκλοφορήσει προκειμένου να μην «καεί» πριν γίνουν οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και με το ίδιο!Μετά αυτές τις διαρροές, άρχισαν να κυκλοφορούν ονόματα ...
Η ανατροπή του σκηνικού
Οι προθέσεις του πρωθυπουργού έγιναν γνωστές μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ και αιφνιδίασαν ακόμα και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι διατεθειμένος να παραδώσει την πρωθυπουργία σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν πρόσωπα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην της ΝΔ.
Επίσης αναμένεται ο Πρωθυπουργός να πει στο διάγγελμα του ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είναι μεταβατική αλλά θα ολοκληρώσει τα κρίσιμα θέματα που είναι ανοιχτά, όπως την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Οι δύο όροι του Σαμαρά
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΝΔ έθεσε δύο απαράβατους όρους. Στην κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι επικεφαλής του σχήματος ο Γ. Παπανδρέου και να έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Επίσης το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει σύμφωνα με την ΝΔ να επαναδιαπραγματευτεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Λ. Συγγρού ο Πρωθυπουργός, δεν απάντησε και φέρεται να είπε χαρακτηριστικά «άσε με να το σκεφτώ»