Με κάθε λαμπρότητα πανηγυρίστηκε και φέτος την Δευτέρα εσπέρας της 1ης Αυγούστου ε.ε., η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Τρίπολη ενώ παραλλήλως τελέσθηκε η πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, λιτανεύοντας συνάμα και την Αγία και Ιστορική, Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριπολιτσάς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Η ως άνω Ιερά Ακολουθία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εκ του Ιερού κλήρου, της Πολιτειακής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Νομού, της Φιλαρμονικής του Δήμου και του Ευσεβούς Λαού της Τριπόλεως.
Η Παναγία μας και ο Πανσεβάσμιος Σταυρός του Κυρίου μας, να είναι προστάτες μας σε κάθε βήμα μας και να χαρίζουν σε όλους ευλογία, υγεία και χαρά.
Τί είναι η "πρόοδος" του Τιμίου Σταυρού
Πρόκειται για εορτή που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της νηστείας της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και θεσπίστηκε σε ανάμνηση της απαλλαγής των Βυζαντινών, με τη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού, από την επιδρομή των Σαρακηνών επί της εποχής του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού.
Λέγεται λοιπόν «πρόοδος» του Τ. Σταυρού, διότι μετά την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, γινόταν στην Πόλη λιτανεία, προπορευόμενου του Τιμίου Ξύλου.
Ο Κων/νος Πορφυρογέννητος (913-959) περιγράφει λεπτομερώς για το πώς γινόταν η προσκύνηση και η λιτανεία του Τ. Ξύλου. Γράφει:
.Επτά ημέρες πριν (23 Ιουλίου) το Τίμιο Ξύλο «έβγαινε» από το παλάτι και κατατίθετο προς προσκύνηση.
.Κατόπιν, και επί δύο περίπου εβδομάδες (μέχρι 13 Αυγούστου) γινόταν ή «πρόοδος» του Τιμίου Ξύλου. Λιτανεία, πού περνούσε απ' όλους τους δρόμους, απ' όλα τα σπίτια, από τα τείχη της πόλεως, από τα περίχωρα της, αγιάζοντας τα πάντα.
.Στις 14 Αυγούστου το Τίμιο Ξύλο ξανάμπαινε εν «πομπή» στο παλάτι, αγιάζοντας τους κοιτώνες, κι' όλο το παλάτι. «Τη αύτη ημέρα, (14η Αυγούστου), μνήμη της εις το παλάτιον ανακομιδής του Τιμίου Σταυρού» αναφέρει το συναξάριο της ημέρας.
.Τέλος: Εναποτίθενταν στη μόνιμη του «κατοικία», στο ναΐσκο «αγ. Θεοδώρων» του παλατιού.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας