tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η αλήθεια για το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η αλήθεια για το αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους


Του Στράτη Δαλιάνη (πρ. Δημάρχου Β. Κυνουρίας)

Όλοι θυμόμαστε τον ισχυρό σεισμό που έγινε τον Γενάρη του 2008, ο οποίος είχε ως επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο Νοτιοδυτικά του Λεωνιδίου, και ο οποίος σεισμός άφησε πίσω του αρκετά σημάδια στην περιοχή μας.
«Θύμα» λοιπόν αυτού του σεισμού είναι και το αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της σχολής Καρυτσιώτη που βρίσκεται στον ευρύτερο Αρχαιολογικό χώρο, όπως έχει χαρακτηριστεί, στο παλιό Αγροκήπιο.
Από εκείνη την ημέρα αρχίζει η περιπέτεια ...
για το Μουσείο του Άστρους και  η οποία περιπέτεια συνεχίζεται ακόμα με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου μας.
Παρ’όλες τις επίπονες προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου και ιδιαίτερα του προέδρου αυτού κ.Κουτίβα, δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα αφού η προηγούμενη και η σημερινή Δημοτική Αρχή, ακροβατούν και αυτοσχεδιάζουν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι αυτό του Μουσείου.
Ο Σύλλογος κατόρθωσε και εξασφάλισε μία πίστωση απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού 35.000,00 € , και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον τελευταίο χρόνο της θητείας της ψήφισε μία δαπάνη 17.000,00 € με ομόφωνη απόφαση και της αντιπολίτευσης ύστερα από αίτημα του κ.Κουτίβα ούτως ώστε να εκτελεσθεί το έργο, υλοποιόντας την μελέτη που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και να αποκατασταθεί η ετοιμοροπία.
Η νέα δημοτική αρχή η οποία ανέλαβε τον Γενάρη του 2011 όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό της λειτουργίας του Μουσείου αλλά απεναντίας με «βραδύγδουπες» δηλώσεις αφήνει στην άκρη την μελέτη του ΚΑΣ , δεν εκτελεί την ομόφωνη απόφαση  του δημοτικού συμβουλίου για την οικονομική συμμετοχή του δήμου στο έργο, (παράβαση καθήκοντος), και δηλώνει ότι εξασφάλισε πίστωση 1.200.000,00 € από το ΕΣΠΑ  για την γενικότερη ανάπλαση του Μουσείου αποκρύπτοντας έτσι απ’ τους πολίτες τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η ολιγωρία για ένα οριστικό κλείσιμο του Μουσείου. Και ερωτώ τον κ.Δήμαρχο! Πως εξασφαλίσατε την πίστωση χωρίς να έχετε συντάξει μελέτη κ. Δήμαρχε; Φέρατε ποτέ τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Γιατί δεν εκτελείτε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2010 με την οποία πρέπει να γίνει εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης του ΚΑΣ και με την συμμετοχή του Συλλόγου με το ποσό των 35.000,00 €  που προτίθεται να διαθέσει;
Ας υποθέσουμε ότι θα συντάξετε νέα μελέτη, όπως λέτε, και ότι θα εξασφαλίσετε την πίστωση των 1.200.000,00 € όπως σας έχουν ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ, ξέρετε πότε θα αρχίσει το έργο αυτό; Σίγουρα μετά από δύο χρόνια και σίγουρα μετά από τρία χρόνια απ’ το ξεκίνημα του, θα τελειώσει και αν!!!!
Και μπαίνουν τα εξής ερωτήματα:
Α) Άλλα πέντε χρόνια κλειστό το μουσείο;
Β) Που θα στεγασθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Μουσείο; και πως θα διασφαλισθούν αυτά;
Γ) Μήπως  υλοποιείται κάποιο σχέδιο  να μεταφερθούν στην Τρίπολη, Σπάρτη ή Κόρινθο για να μην ξαναγυρίσουν ποτέ όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν;
Δ) Έχει καμία σχέση η κατασκευή του νέου Μουσείου με την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού;
Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες κ. Δήμαρχε;
Μήπως αυτά τα είχατε σχεδιάσει με την προηγούμενη δημοτική αρχή παίρνοντας εντολές «άνωθεν» και συνεχίζετε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου;
Δεν εξηγείται άλλωστε η εγκληματική αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και η ολιγωρία της σημερινής σ’ ένα τόσο σπουδαίο κεφάλαιο για τον τόπο μας.
Επειδή λοιπόν ως πολίτης του Άστρους και δημότης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, αλλά και ως άνθρωπος που ασχολείται περίπου 20 χρόνια με τα κοινά του τόπου μας και επειδή διαισθάνομαι ότι κάτι «πονηρό» υπάρχει σε όλη την υπόθεση αυτή, αναγκάζομαι σήμερα να προσφύγω στην δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, για  ολιγωρία και «εγκληματική» αδιαφορία.
Όσο για τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι «την πολιτική και τις αποφάσεις στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας ασκεί η νέα δημοτική αρχή» δεν απομένει πλέον παρά να αποδείξει με πράξεις ο κ. Δήμαρχος ότι πράγματι έτσι είναι και ότι αυτή δεν υπαγορεύεται από άλλους !!!
Εξάλλου θα ήταν αστείο  εάν την εξουσία την ασκούσε η αντιπολίτευση και όχι η δημοτική αρχή.
Αυτό θα ήταν πρωτόγνωρο για τα Αυτοδιοικητικά.
 
blogger hit counter