tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Διαλέγοντας τη σωστή φωτογραφική μηχανή...

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Διαλέγοντας τη σωστή φωτογραφική μηχανή...



του Γιάννη Πετσέλη (Ηλεκτρονικός – Ραδιοηλεκτρολόγος)

Οι ψηφιακές μηχανές τελευταίας γενιάς διαθέτουν κυριολεκτικά αναρίθμητες δυνατότητες κάνοντας ακόμα και τον πιο απλό χρήστη να ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα της φωτογραφίας. Τι πρέπει, όμως να μας ενδιαφέρει περισσότερο στα χαρακτηριστικά μιας μηχανής και με πιο τρόπο πρέπει να επιλέξουμε τελικά αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες μας; Megapixel, μπαταρίες, προγράμματα, auto focus, ζουμ, κάρτες μνήμης οθόνες και ένα σωρό άλλα χαρακτηριστικά μας βομβαρδίζουν κυριολεκτικά κάθε φορά που κοιτάμε μια μηχανή. Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να τα κοιτάξουμε ένα ένα.

Compact η D-SLR;
Ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε τις επιλογές είναι καταρχήν να διαλέξουμε το είδος της μηχανής που ψάχνουμε. Οι D-SLR είναι μηχανές με εξαιρετικές δυνατότητες που μας αφήνουν να δημιουργούμε και να παίζουμε με την εστίαση και το φακό καθώς μπορούν να δέχονται διαφορετικούς φακούς από ευρυγωνιους μέχρι τηλεφακούς εξαιρετικού ζουμ. Έχουν μια ποικιλία ρυθμίσεων και δεκάδες αξεσουαρ που μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα με τις δημιουργικές μας απαιτήσεις. Στα μείον είναι το υψηλό κόστος απόκτησης που μπορεί να φτάσει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ, ο μεγάλος όγκος των μηχανών και το μεγάλο βάρος. Σίγουρα δεν απευθύνονται σε χρήστες που απλά θέλουν να απαθανατίσουν τις όμορφες στιγμές τους και σίγουρα δεν είναι οι μηχανές που μπορούμε να έχουμε συνεχώς μαζί μας, αφού ο όγκος μαζί με τον ανάλογο εξοπλισμό μας επιβάλει να έχουμε μαζί μας ένα ολόκληρο σακίδιο. Στον αντίποδα βρίσκονται οι compact μηχανές που είναι η κατάλληλη επιλογή για τους περισσοτέρους χρήστες δεδομένου ότι οι πιο πολλές από αυτές δεν υπολείπονται καθόλου σε δυνατότητες και σε τεχνικά χαρακτηριστικά, έχοντας σημαντικά χαμηλότερο κόστος απόκτησης και χωρίς την απαίτηση να κουβαλάμε εξτρα φακούς και αξεσουαρ.
Το είδος της μπαταρίας.
Η επιλογή του συστήματος που θα τροφοδοτεί με ρεύμα τη μηχανή μας είναι πολύ σημαντική και μας τοποθετεί ένα βήμα πιο κοντά στη μηχανή που θέλουμε και που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες μας.
Οι μηχανές που υπάρχουν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους η έναν αριθμό συνηθισμένων μπαταριών του εμπορίου συνήθως αλκαλικές τύπου ΑΑ η ένα εξειδικευμένο πακέτο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας-συνήθως τη βρίσκουμε σε ορθογώνιο σχήμα, που έρχεται πακέτο με το φορτιστή της.
Αν η μηχανή μας χρησιμοποιεί μπαταρίες του εμπορίου έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε να κρατήσουμε τη μηχανή μας με γεμάτη μπαταρία. Μπορούμε εύκολα όποια στιγμή θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε ακόμα και αν έχουν περάσει μήνες από την τελευταία φορά αρκεί να πάρουμε τον απαιτούμενο αριθμό μπαταριών. Αυτές μπορούμε να τις βρούμε ακόμα και σε ένα περίπτερο και να τις τοποθετήσουμε, για να λειτουργήσει η μηχανή μας. Το μειονέκτημα είναι φυσικά το κόστος των μπαταριών αφού πρέπει να τις αγοράσουμε ξανά και ξανά αλλά και το ότι προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος αφού είναι βαρύτερες από την έτοιμη λύση των επαναφορτιζόμενων.
Από την άλλη το πακέτο στοιχείων που έχουν οι υπόλοιπες μηχανές έχει το πλεονέκτημα του κόστους, του βάρους, του σχήματος καθώς οι επαναφορτιζόμενες είναι μικρότερες σε μέγεθος αλλά και σε πλακε σχέδιο, επιτρέποντας στο κατασκευαστή να κάνει πιο μικρή τη μηχανή του, έχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια από φόρτιση σε φόρτιση, αλλά έχουν και το μειονέκτημα τους. Πρέπει να φροντίζουμε να την έχουμε πάντα γεμάτη γιατί πραγματικά ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστεί να φωτογραφίσουμε και αν είναι μισογεμάτη δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει.
Επιπλέον η φόρτιση της μπαταρίας είναι κάτι που θέλει κάποιο χρονικό διάστημα και για αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή μας εκτός κι αν έχουμε εξτρα πακέτο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, που όμως δεν είναι φτηνή.
Megapixel.
Αυτός είναι ο πρώτος βομβαρδισμός που δεχόμαστε όταν πρόκειται να διαλέξουμε μια μηχανή. Ξεκίνησαν δειλά από τα 3 περίπου για να φτάσουν σήμερα να υπάρχουν  μηχανές που ξεπερνούν τα 20 MP. Ωστόσο οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές σήμερα κινούνται από τα 8 μέχρι τα 12 MP τα οποία είναι και υπεραρκετά για την πλειονότητα των χρηστών. Πραγματικά για το στανταρ μέγεθος φωτογραφιών που θέλουμε οι περισσότεροι να εκτυπώσουμε τα 8 MP είναι καλύτερα και από όσο χρειάζεται. Από εκεί και έπειτα τα επιπλέον megapixel απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν περισσότερο δημιουργική φωτογραφία, η οποία άλλωστε απαιτεί και επιπλέον επεξεργασία στον υπολογιστή.
Φακός ζουμ.
Δεν είναι λίγες φορές που στα σταντ των φωτογραφικών μηχανών διαβάζουμε για τα διάφορα ζουμ που διαθέτουν οι μηχανές φτάνοντας ακόμα και τα 20χ ζουμ. Σίγουρα ένας φακός με μεγάλο ζουμ μας λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις αφού μπορούμε να φέρουμε το θέμα μας όσο κοντά θέλουμε χωρίς να χρειαστεί να μετακινούμαστε.
Είναι σημαντικό, όμως, να διαχωρίσουμε το οπτικό ζουμ από το ψηφιακό. Το οπτικό είναι αυτό που γίνεται με τη χρήση του φακού χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικών κυκλωμάτων εικόνας και αυτό είναι τελικά το πραγματικό και ωφέλιμο ζουμ για τον χρήστη. Με το οπτικό ζουμ όσο και κοντά να φέρουμε το θέμα προς φωτογράφηση δεν έχουμε καμία απώλεια στην ποιότητα της εικόνας σε αντίθεση με το ψηφιακό ζουμ, το οποίο μπαίνει σε λειτουργία όταν εξαντλούμε τις δυνατότητες του και πιο απλά παίρνει από την εικόνα το κεντρικό κομμάτι και το μεγενθύνει, δίνοντας μας την ψευδαίσθηση ενός κανονικού ζουμ.
Προσοχή, όμως, γιατί σε αντίθεση με το οπτικό, το ψηφιακό ζουμ μειώνει δραματικά την ποιότητα της εικόνας, βγάζοντας πολύ μεγάλο κόκκο στη φωτογραφία. Μην ξεγελιόμαστε, λοιπόν, από αυτό που γράφουν τα ταμπελακια επάνω. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε πριν την αγορά ποιο ζουμ από αυτό που αναφέρεται είναι οπτικό.
Πόσο ευρυγωνιος είναι;
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχειό στα χαρακτηριστικά του φακού που συνήθως αγνοείται, είναι το πόσο ευρυγωνιος είναι ο φακός που έχει επάνω η μηχανή μας, κάτι που σημαίνει πόσα πράγματα μπορούμε να χωρέσουμε στο κάδρο της μηχανής μας σε κοντινή απόσταση.
Όσο πιο ευρυγωνιος είναι ένας φακός τόσο λιγότερο πρέπει να οπισθοχωρούμε προκειμένου να χωρέσουν όλοι στη φωτογραφία.
Και επειδή τα νούμερα δεν κάνουν κατανοητό το μέγεθος του ευρυγωνιου φακού πάντα η επί τόπου δοκιμή πριν την αγορά μας βοηθά να καταλάβουμε αν μας βολεύει η όχι.
Οθόνη LCD
Η οθόνη είναι ίσως αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο πάνω στη μηχανή μας. Αφενός για να καδραρουμε και να τραβήξουμε τη φωτογραφία, μιας και στις περισσότερες μηχανές το παραδοσιακό σκόπευτρο έχει καταργηθεί, και αφετέρου για να δούμε τι έχουμε τραβήξει και να τις δείχνουμε στους φίλους μας. Επιπλέον, μέσα από την οθόνη γίνονται και όλες οι άλλες ρυθμίσεις της μηχανής. Πρέπει, λοιπόν, να έχει σίγουρα ένα ικανοποιητικό μέγεθος, για να μην μας κουράζει και να έχει και αξιοπρεπή ανάλυση, ώστε να καταλαβαίνουμε σε μεγάλο βαθμό το πόσο καλή είναι η φωτογραφία μας. Σημαντικό είναι, επίσης, να δούμε πως αντιδρά η οθόνη της μηχανής σε συνθήκες δυνατού φωτισμού. Μην ξεχνάμε ότι οι μισές τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που θα τραβήξουμε θα είναι υπό το φως του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θέλουμε να τις δούμε, θα πρέπει να διακρίνονται καθαρά στην οθόνη και εκεί είναι ακόμα ένας τομεας πού οι μηχανές δείχνουν να χωλαίνουν.
Καλό θα ήταν, επίσης, οι οθόνες να έχουν από πάνω τους ένα σκληρό διαφανές πλαστικό η να προστατεύονται με κάποιον τρόπο από την ενδεχόμενη πίεση που μπορεί να συμβεί κατά λάθος για να μην υποστούν ζημιά.
Μέσο αποθήκευσης φωτογραφιών.
Πλέον οι φωτογραφικές μηχανές δεν συνηθίζεται να έχουν εσωτερική μνήμη λόγω των πολλών megabytes που καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.
Στην πλειονότητα τους οι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν κάρτες μνήμης SD,η CF, στην περίπτωση που πρόκειται για μηχανές DSLR.
Ωστόσο, ότι τύπο κάρτας και να χρησιμοποιεί η μηχανή μας καλύτερο θα ήταν να μην λυπηθούμε τα χρήματα μας και να επιλέξουμε μια μεγάλη χωρητικότητα, (δηλαδή άνω των 2 GB), αλλά και με μεγάλη ταχύτητα, για τη γρήγορη μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων.
Λοιπά χαρακτηριστικά.
Από εκεί και μετά υπάρχουν πολλά μικρότερης σημασίας χαρακτηριστικά, τα οποία όμως, μας βοηθούν στην τελική μας επιλογή, όπως τα παρερχόμενα αξεσουαρ, η ευκολία του μενού, τα έτοιμα προγράμματα λήψης, οι σταθεροποιητές εικόνας η οι διάφορες, έξυπνες τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων αναγνώριση προσώπου και χαμόγελου.
Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω θα προχωρήσουμε στην αγορά ενός συγκεκριμένου μοντέλου. Τέλος, μην ξεχνάμε πως αν η γλώσσα του μενού είναι ελληνικά οι ρυθμίσεις θα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία εύκολα. Αξίζει, λοιπόν, η μηχανή που θα αγοράσουμε να «μιλάει» ελληνικά.
Φυσικά ρόλο στην τελική επιλογή θα παίξει και το προσωπικό μας γούστο, αλλά και η αισθητική μας όσον αφορά την εμφάνιση της μηχανής. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και καλή αναζήτηση.
blogger hit counter