tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ένα σχόλιο για τη συνέλευση της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα σχόλιο για τη συνέλευση της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου


Γράφει ο Ανδρέας Κολοβός (από τη ''Γορτυνία Νέα Εποχή'')

Είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην πρώτη γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου. Ήταν η πρώτη συνάντηση Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα περίμενε κανείς πέρα από την εκλογική διαδικασία να είναι και μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού για τα μεγάλα προβλήματα της Τ.Α. ένα χρόνο σχεδόν από την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Δυστυχώς...
η διαδικασία δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο και το χειρότερο η πρόταση του Π. Παρασκευόπουλου να υπάρξουν τοποθετήσεις (υποστηρίχτηκε και από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης) αποδοκιμάστηκε δια βοής από μερίδα των συνέδρων. Η πρόταση μπήκε σε ψηφοφορία και πέρασε με  τα βίας αφού οι μισοί σχεδόν σύνεδροι την καταψήφισαν.
Στις τρίλεπτες τοποθετήσεις των λίγων ομιλητών επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα των καλλικρατικών δήμων με κύριο την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Ωστόσο δεν προέκυψε η αναγκαιότητα για ένα συλλογικό  διεκδικητικό πλαίσιο και κοινών δράσεων απέναντι σε μια κεντρική εξουσία που όλοι διαπιστώνουν ότι εγκαταλείπει την Τ.Α. στη τύχη της. Και στην εκλογική διαδικασία όμως για ανάδειξη αντιπροσώπων και διοίκησης της Π.Ε.Δ. η εικόνα παρέπεμπε μάλλον σε ένα αποτέλεσμα κομματικών ισορροπιών μαγειρεμένο από τα πριν στα κομματικά γραφεία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες γνωστών κομματικών στελεχών να  απαρνηθούν τις κομματικές τους ιδιότητες και να βαφτίσουν τα ψηφοδέλτια ανεξάρτητα.
Μέσα από αυτή τη κριτική δεν θέλω να απαξιώσω το σύνολο των αιρετών της Τ.Α αλλά να επισημάνω ότι κατά την άποψη μου δεν έχουν καμία αξία τα συνέδρια για τη καταμέτρηση μόνο των ''κουκιών'', και σε μια εποχή ευτελισμού των κομμάτων εξουσίας οι όποιες αποστάσεις από αυτά δεν οδηγούν σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Τ.Α. αν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της δεν αναλάβουν  πρωτοβουλίες, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, για τη συγκρότηση αγωνιστικού -διεκδικητικού μετώπου απέναντι στη κεντρική εξουσία για την επιβίωση του ίδιου του θεσμού και της κοινωνίας.
blogger hit counter