tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Νέο βροντερό «όχι» για τα βιομηχανικά απόβλητα στη Μεγαλόπολη!

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Νέο βροντερό «όχι» για τα βιομηχανικά απόβλητα στη Μεγαλόπολη!


Η γνωστή υπόθεση με την απόφαση να πάνε βιομηχανικά απόβλητα από όλη τη Νότιο Ελλάδα στη Μεγαλόπολη, ήρθε ξανά στο περιφερειακό συμβούλιο, ύστερα από αίτημα των Δράκου, Γόντικα και Πετράκου.
Ουσιαστικά, η υπόθεση αυτή έχει «παγώσει», αφού ουδέποτε η Κοινή υπουργική Απόφαση που υπέγραψε η Μπιρμπίλη (μαζί με άλλους Υπουργούς της σημερινής Κυβέρνησης), δεν ακυρώθηκε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Ο Δημήτρης Δράκος αναρωτήθηκε «ποιες περιοχές θα εναποθέτουν εκεί τα βιομηχανικά τους απόβλητα; Όλη η Αθήνα; Και τι θα περιέχουν;». Ζήτησε η Περιφέρεια να συνεργαστεί με το δήμο Μεγαλόπολης, τις τοπικές αρχές και τους πολιτικούς παράγοντες για να αποτραπεί η εφαρμογή αυτής της απόφασης.
Να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο ζήτησε ο Νίκος Γόντικας.
Ως τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Πελοποννήσου, που εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη της Ελλάδας μίλησε ο Θανάσης Πετράκος και έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια. Ζήτησε να συνδράμει η περιφέρεια το δήμο σε όλες τις δικαστικές προσφυγές και αντιπροσωπεία από την περιφέρεια και το δήμο να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ότι πρέπει να παράγουμε τα απόβλητα μας, κάπου πρέπει τοπικά  να αποθηκευτούν, είπε ο Λάμπρος Μπούκλης ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι λέει όχι στην εύκολη λύση της Μεγαλόπολης, «να βρούμε μικρές εναλλακτικές εκτάσεις, για να αποθηκευτούν αυτές οι ποσότητες και ένα χώρο για να διαχειριστούμε όπως γίνεται σε όλες τις ώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης».
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας ο οποίος μίλησε για έργο που κόβει την ανάσα του λεκανοπεδίου. Μίλησε για περιβαλλοντικό έγκλημα, που θα βάλει ταφόπλακα στο λεκανοπέδιο.

Για απόφαση που εξυπηρετεί τη δημιουργία μίας πόλης - χωματερή και σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είμαστε σκληρά αντίθετοι, σε ένα κράτος και σε υπηρεσίες που προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον πολίτη, είπε ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος. Συμπλήρωσε ότι «ο Δήμος Μεγαλόπολης πρέπει να είναι ο επικεφαλής οποιασδήποτε αντίδρασης κι εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο να είμαστε συμπαραστάτες πρότεινε μάλιστα οριστούν κάποιοι σύμβουλοι να συμμετέχουν στις κινήσεις του Δήμου».
Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε διαφορετικά πλέον είπε ο Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο οποίος ζήτησε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, να μάθει ο κόσμος ότι πάει να γίνει αυτό το έγκλημα ε αυτή την πληγωμένη περιοχή. Επίσης, είπε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι όμοροι δήμοι και να γίνουν παρεμβάσεις στην κεντρική εξουσία. Πρότεινε μάλιστα να γίνει δικαστικός αγώνας.
Θέλουν να κάνουν τη Μεγαλόπολη σκουπιδότοπο της Νοτίου Ελλάδος, είπε ο Βαγγέλης Γούργαρης. Ενώ, είπε ότι είναι βέβαιη η καταστροφή του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε τα απόβλητά μας, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι κάθε αντίθετος για να πάνε τα βιομηχανικά απόβλητα στη Μεγαλόπολη.
Η πρόταση του ήταν να υπάρξει καθολική συμπαράσταση στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, με κοινές ενέργειες, τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και σε άλλες δομές είναι απαραίτητο και αναγκαίο να προσφύγουμε. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Οι προτάσεις Δράκου και Πετράκου, αλλά του Γόντικα απορρίφτηκαν.
blogger hit counter