tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Εκδήλωση από το ΣΑΟΟ για το Μαίναλο

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση από το ΣΑΟΟ για το Μαίναλο


Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων σας προσκαλεί σε εκδήλωση που διοργανώνει την Δευτέρα 5/12/2011, ώρα 8 το βράδυ, στα γραφεία του, Μητροπολίτου Δανιήλ 2Γ, με ομιλητή τον αρχιτέκτονα μηχανικό Αργύρη Πετρονώτη καθηγητή. Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής , με θέμα :
“Οχυρώσεις των μεσαιωνικών χρόνων στο Μαινάλιο πεδίο και το όρος Μαίναλο”

Θα γίνει αναφορά στη σύγχρονη έρευνα που έχει διευρύνει τα όριά της από τη μελέτη μονών, εκκλησιών, αγιογραφιών, γλυπτών και στρέφει το ενδιαφέρον της και σε κτίσματα, οχυρώσεις, οδικό δίκτυο των μέσων χρόνων από τον 5ο έως και τον 15ο αιώνα.

Ένας σημαντικός μελετητής της φράγκικης αρχιτεκτονικής της εποχής, ο Antoine Bon, καταγράφει το Καστράκι στη Συλίμνα και τις φράγκικες προσθήκες στην αρχαία ακρόπολη στις Δαβιές. Σήμερα υπάρχουν στοιχεία για περίπου είκοσι θέσεις οχυρώσεων, όπως στη θέση Παλιονταβιά (Βυζαντινή Ταβία) και στον Παλιόπυργο του Τσελεπάκου.

Θα συζητηθούν οι δυνατότητες συμβολής αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων και ορειβατών, στη μελέτη των οχυρώσεων των μεσαιωνικών χρόνων στο Μαινάλιο πεδίο και το όρος Μαίναλο καθώς η σημασία των ορεινών περασμάτων Ροεινού – Κάψια και Αλωνίσταινας – Καρδαρά την ίδια εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter