tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Έληξε η ενημερωτική επίσκεψη Τατούλη και Αποστολόπουλου στις Βρυξέλλες

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Έληξε η ενημερωτική επίσκεψη Τατούλη και Αποστολόπουλου στις Βρυξέλλες

Προσκεκλημένοι των Ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη οι Περιφερειάρχες και οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Η επίσκεψη  είχε ως στόχο την ...
ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα σχετικά με θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013 που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, το πρόγραμμα περιλάμβανε ενημερωτικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Όλι Ρεν (Οικονομική Πολιτική) και τους επιτρόπους Γιοχάνες Χάν (Περιφερειακή Πολιτική), Μαρία Δαμανάκη (Θαλάσσια Πολιτική, Αλιεία) και τον Χορστ Ράιχενμπαχ (Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα). Επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντόλ, και με την εισηγήτρια για τον μελλοντικό κανονισμό των ΕΣΠΑ Κονστάνς Κρέλ(Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), καθώς και με Ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ.

Στις συναντήσεις οι ομιλητές τόνισαν τα παρακάτω:

Ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στη συστημική διάσταση της κρίσης και έκανε λόγο για φαινόμενο μεταδοτικό.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της και χαρακτήρισε σημαντική την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανταγωνιστικότητάς της. Για τον σκοπό αυτό είπε ότι είναι απαραίτητη, όχι όμως και επαρκής, η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας για την κρίση στην ευρωζώνη συνολικότερα, είπε ότι αυτή έχει δύο διαστάσεις: αυτή που πλήττει μεμονωμένες χώρες και αυτή που έχει ευρύτερες διαστάσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων. Απευθυνόμενος στους Έλληνες περιφερειάρχες ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Γιοχάνες Χάν επανέλαβε το αίτημα που είχε διατυπώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, να υπάρξει αποσαφήνιση του πλέγματος των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να μην δημιουργούνται προσκόμματα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Τόνισε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναπτύσσονται από τους αρμόδιους φορείς όλες οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο των περιφερειών, κυρίως μάλιστα στην Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους συμμετέχοντες να εργαστούν σκληρά και συντονισμένα προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία που προσφέρεται μέσα από το ΕΣΠΑ προκειμένου να συμβάλουν έτσι στην συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η Μαρία Δαμανάκη τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναπτυξιακές ευκαιρίες και διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο διαφόρων Ευρωπαϊκών πολιτικών υπάρχουν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο και την ευθύνη των Περιφερειαρχών και των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλουν προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες. Υπογράμμισε, τέλος, ότι μόνο με σκληρή δουλειά και συντονισμένες ενέργειες οι προσπάθειες όλων θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.  

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε με έμφαση στην έλλειψη της ρευστότητας που αποτελεί εμπόδιο για την όποια αναπτυξιακή προοπτική. Η ανάπτυξη εξακολουθεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας, ανέφερε.
Με δεδομένα μάλιστα τα προβλήματα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη, και την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι είναι δύσκολη η εισροή πόρων που θα αύξανε

τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τις προβλέψεις για ύφεση της ελληνικής οικονομίας και για το 2012, τονίζοντας πως η «μακροοικονομική διάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική». Η πραγματική οικονομία δεν έχει πλήρη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, είπε, για να τονίσει εκ νέου στη λήξη της παρέμβασής του ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για την πραγματική οικονομία».


Αναφέρθηκε ακόμη στα «εργαλεία» που υπάρχουν για να δοθεί τόνωση στη ρευστότητα, αναφέροντας δύο από αυτά: τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα αυτές που περιμένουν έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απευθυνόμενος προς τους περιφερειάρχες, και κατόπιν της επιθυμίας τους για τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα στις περιφέρειες τους, ο Χορστ Ράιχενμπαχ δεσμεύτηκε να εξετάσει πώς αυτή η τεχνική βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην πράξη. Τόνισε ιδιαίτερα πως η ομάδα του θα επικεντρώσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιφερειάρχες στην εξασφάλιση αδειών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στις περιοχές τους.



Στο τέλος της ενημερωτικής επίσκεψης οι ευρωβουλευτές Γιώργος Σταυρακάκης και Γιώργος Χατζημαρκάκης δήλωσαν:

Γιώργος Σταυρακάκης: "Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών πιστεύω ότι κατέστησαν σαφές σε όλες τις πλευρές ότι οι όποιες προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση θα πρέπει να είναι συλλογικές και να γίνονται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Ειδικότερα όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, όλοι οι φορείς έχουν να δώσουν σήμερα ένα διμέτωπο αγώνα: από την μία πλευρά για να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσα από την υλοποίηση ποιοτικών για κάθε περιφέρεια έργων· και από την άλλη να εργαστούν για την διαμόρφωση της νέας γενιάς προγραμμάτων, τα επόμενα δηλαδή ΕΣΠΑ, που θα εφαρμοστούν μετά το 2013 και για τα οποία έχουν ήδη αρχίσει οι διεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.". 



Γιώργος Χατζημαρκάκης: "Ξεκινήσαμε μια σειρά συναντήσεις των Περιφερειαρχών της Ελλάδας με την Κομισιόν. Ήταν η αρχή και ήταν επιτυχημένη. Η διασύνδεση των Περιφερειών με την Ε.Ε. πρέπει να συνεχιστεί αλλά όχι με συναντήσεις στην Αθήνα αλλά στην έδρα κάθε Περιφέρειας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Περιφερειαρχών για μια επανεκκίνηση της χώρας που περνά μέσα από τα αναπτυξιακά έργα της ελληνικής περιφέρειας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter