tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Καθησυχαστικές φωνές για τα κρούσματα ελονοσίας στην Πελοπόννησο

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Καθησυχαστικές φωνές για τα κρούσματα ελονοσίας στην Πελοπόννησο

Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί για τα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή μας. Ειδικά, ένα πρωτοσέλιδο Αθηναϊκής εφημερίδας, που έκανε λόγο, για 35 νεκρούς στη Λακωνία, κάτι που δεν ισχύει, προκάλεσε την οργή της Περιφέρειας, η οποία θεωρεί ότι προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην εικόνα της Πελοποννήσου και ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Όμως, ποια είναι η πραγματικότητα για την υπόθεση αυτή; Ποια είναι τα δεδομένα και τι ισχύει;
Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε στην εκπομπή «Επί της ουσίας» της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης και στο Δημήτρη Μανιατάκο, για τα κρούσματα ελονοσίας και εμφανίστηκες καθησυχαστικός.
Είπε ότι το 2011 υπήρξαν 57 κρούσματα, τα 30 εκ των οποίων σε αλλοδαπούς από το Πακιστάν, οι οποίοι πιθανώς ήταν αυτοί που μετέδωσαν την ασθένεια, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ανησύχησε  ιδιαίτερα, καθώς επρόκειτο για ήπια κρούσματα. Παρ’ όλα αυτά, είπε ο κ. Τσιόδρας, διενεργήθηκε ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων, δηλαδή αναζητήθηκαν πόρτα – πόρτα οι άνθρωποι που ενδεχομένως είχαν έρθει σε επαφή με μετανάστες, ακολουθώντας την αλυσίδα: μετανάστης – κουνούπι – Έλληνας (ή μετανάστης).
Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική ιστορία της χώρας μας κατά το παρελθόν, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ελονοσίας, επισημαίνοντας ότι η νόσος έχει περιοριστεί, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν έχει σημειωθεί κρούσμα, ενώ ένας θάνατος ηλικιωμένου που σημειώθηκε, οφείλεται κυρίως σε βεβαρημένο ιστορικό της υγείας του ασθενή, παρά σε κρούσμα ελονοσίας αυτό καθαυτό. Παράλληλα, δήλωσε ότι το Κέντρο βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων την επόμενη χρονιά, ενώ σχετική οδηγία που έχει εκδοθεί, από ειδική ομάδα του Π.Ο.Υ που επισκέφθηκε τη χώρα μας, αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελονοσίας. Προηγούμενη βέβαια οδηγία από το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών & Προφύλαξης CDC (Center for Disease Control and Prevention) ανέφερε ότι θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης με φαρμακευτική αγωγή όσοι έχουν ελονοσία, η οποία οδηγία όμως έχει αρθεί από τις 16 Δεκεμβρίου 2011 και πλέον αυτή τη στιγμή, δεν υφίσταται καμία ανάλογη οδηγία, είτε ευρωπαϊκή, είτε αμερικάνικη.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων με θέμα την ελονοσία στην περιοχή της Λακωνίας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:
• Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011, έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν).
• Όλα τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Λακωνία οφείλονται στο πλασμώδιο vivax (P.vivax), το οποίο εμφανίζει συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα.
• Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, που οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιήθηκε άμεσα μετά τη διάγνωση των πρώτων κρουσμάτων ελονοσίας στη Λακωνία, με ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας της περιοχής και ενημέρωση του κοινού. Επίσης πραγματοποιείται ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων στο επίκεντρο της επιδημίας (περιοχή Σκάλας Λακωνίας), ενώ παράλληλα το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου 2011, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε Έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου 2011.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το θέμα της ελονοσίας. Πρέπει να τονιστεί ότι με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή, το αντίστοιχο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC-Atlanta) εξέδωσε στα τέλη Οκτωβρίου 2011 οδηγία για τους ταξιδιώτες προς Λακωνία με σύσταση χημειοπροφύλαξης για την ελονοσία, η οποία άρθηκε στις 16/12/2011, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί οι κατάλληλες δράσεις και ληφθεί τα σωστά μέτρα ελέγχου της επιδημίας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ήδη αναπτύξει Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα, το οποίο καθορίζει τις δράσεις για την επόμενη περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας των ανωφελών κουνουπιών (άνοιξη- φθινόπωρο 2012). Όσον αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για διαφορετικό λοιμώδες νόσημα, το οποίο μεταδίδεται με το απλό κουνούπι (γένος Culex). Στη χώρα μας δεν είχε καταγραφεί περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ σε ανθρώπους, μέχρι το καλοκαίρι του 2010.
Το καλοκαίρι του 2010 καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 262 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από ιό του ΔΝ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από τα οποία 191 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα). Καταγράφηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Κατά τη διάρκεια του 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημειώθηκαν επίσης 8 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ εμφανίστηκαν σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, κυρίως δε στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αττικής. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011.
Ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ κατά την περίοδο 2011, υποδηλώνει επίσης την έγκαιρη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την διακοπή της μετάδοσης του ιού.
Όσον αφορά τη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ, δε συσχετίζεται σε καμία περίπτωση με την είσοδο και παραμονή μεταναστών στην Ελλάδα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε τόσο σε εκτεταμένες δράσεις ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, όσο και στη λήψη μέτρων περιορισμού της μετάδοσης της νόσου (κωνωποκτονίες). Επίσης χρηματοδότησε την διενέργεια δύο επιστημονικών μελετών: μία μελέτη οροεπιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή της επιδημίας του 2010 και μία μελέτη χαρτογράφησης των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια για την αξιολόγηση κινδύνου ανά περιοχή.
Τέλος το ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετέχει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους ακαδημαϊκούς και δημόσιους φορείς με θέμα τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Αναλυτικές πληροφορίες για τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα κρούσματα ελονοσίας αναφέρονται στις εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter