tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Τη λίστα Αρκαδικών επιχειρήσεων που έχουν "κολλήσει" οι επενδύσεις τους ζήτησε ο Αποστολόπουλος

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τη λίστα Αρκαδικών επιχειρήσεων που έχουν "κολλήσει" οι επενδύσεις τους ζήτησε ο Αποστολόπουλος

Συνάντηση με τον Γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Αναστάσιο Αποστολόπουλο, πραγματοποίησε ...
ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννης Μπουντρούκας την Τρίτη 3 Ιανουαρίου στις 3.30 μ.μ στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Παρούσα σύσσωμη η νέα Διοικητική Επιτροπή, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Πρόεδροι και οι αναπληρωτές των τμημάτων: Εμπορίου, Μεταποίησης, Τουριστικού και Υπηρεσιών.
Ο κ. Μπουντρούκας και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, αφού ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Αποστολόπουλο για το ενδιαφέρον που δείχνει για τον επιχειρηματικό κλάδο, αναφέρθηκαν στα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο και για τα οποία διαρκώς επεμβαίνει με παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς και Υπουργεία. «Πρέπει να απαλύνουμε την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις», τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
O κ. Αποστολόπουλος, αφού συνεχάρη τη νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου για την εκλογή της, ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα της καθήκοντα και τόνισε ότι μόνο με συνεργασία θα βρεθούν οι λύσεις και ότι τα Επιμελητήρια είναι οι επίσημοι σύμβουλοι του κράτους σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Αρκετή ώρα απασχόλησε τους συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή επίσημη συζήτηση το θέμα των επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν, με «πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδυτικά σχέδια στα συρτάρια.», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολόπουλος, «να εκκρεμούν, εξ` αιτίας της γραφειοκρατίας ή της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών. Πρέπει να δημιουργήσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε τους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που αφορούν, κυρίως, στη βελτίωση της επιχειρηματικής δράσης και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Μπουντρούκας, έθεσε στον κ. Αποστολόπουλο τις προτάσεις του Επιμελητηρίου που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τα μέτρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας μπορεί να προωθήσει για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας όπως:
Εξομάλυνση και διευθέτηση των γραφειοκρατικών δυσκολιών στις επενδυτικές προτάσεις (ΕΟΤ, Αρχαιολογία, Δασαρχείο κ.λ.π.).
Επιστροφή και συμψηφισμός απόδοσης ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο.
 Διευθέτηση της ελλειπούς ή παντελούς χρηματοδότησης του επιχειρηματικού κόσμου μέσω των Τραπεζών.
 Συντονισμός στη Διευθέτηση και Υλοποίηση των Επιχειρηματικών Επενδύσεων (Αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ Κ.Λ.Π.).
Ο κ. Αποστολόπουλος ενημερώθηκε και για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το Επιμελητήριο Αρκαδίας το τελευταίο διάστημα, όπως:
Ζήτηση μη κατάργησης του Τελωνείου Τρίπολης για λόγους, όπως:
α. Διευκόλυνση στην εξαγωγή των Αρκαδικών Προϊόντων
β. Αύξηση της επισκεψιμότητας και του ομογενειακού τουρισμού
γ. άμεση εξαγωγή των παραγόμενων προιόντων και εισαγωγή των πρώτων υλών που χρειάζεται η Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, η οποία υπερτερεί σε οργάνωση έναντι των άλλων περιοχών της Πελοποννήσου
δ. Το αεροδρόμιο στην Τρίπολη δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Τελωνείο.
ε. Γεωγραφική διευκόλυνση και κατανομή εμπορευματικών μεταφορών.
Παρέμβαση για την μείωση κόστους των ενοικίων στις επαγγελμαιτκές μισθώσεις και παροχή δικαιώματος στον μισθωτή με την κατάθεση της αγωγής να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά τουλάχιστον 40% (εφόσον δεν είναι κάτω από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου),
Παρέμβαση για την απαλλαγή του έκτακτου τέλους της ΔΕΗ σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να το καταβάλουν.
Παρέμβαση για τα πυρόπληκτα δάνεια με αίτημα την διετή παράτασή τους
Επιπλέον αναφέρθηκε και η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τον μαθητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και η προσπάθεια δημιουργίας θερμοκοιτίδας σε συνεργασία με τον «ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ» και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και τα θέματα των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που αφορούν, κυρίως, στη βελτίωση της επιχειρηματικής δράσης και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο θέμα του παραεμπορίου, όπου κ. Δημήτρης Λουκάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και ιδιαίτερα οι εμπορικές επιχειρήσεις και για αυτό πρέπει να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις νόμιμες στεγασμένες εμπορικές επιχειρήσεις και να περιορίσουμε στο μέγιστο βαθμό το πλανόδιο και παράνομο εμπόριο.
Ο κ. Αποστολόπουλος από την πλευρά του ανέφερε τις προγραμματιζόμενες δράσεις εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το παραεμπόριο, στις οποίες ζήτησε και την συνδρομή του Επιμελητηρίου.
Στο τέλος της συνάντησης έγινε λόγος για την κατάρτιση ατζέντας ζητημάτων επί των οποίων μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία και σύνθεση απόψεων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε και έναν κατάλογο των επιχειρήσεων του Ν. Αρκαδίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υλοποίηση των επενδύσεων τους.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα  και σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων και διαπιστώθηκε αμοιβαία διάθεση συνεργασίας γύρω από ζητήματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter