tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «Νέα απαράδεκτη αύξηση στις τιμές των διοδίων» λέει βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ!

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Νέα απαράδεκτη αύξηση στις τιμές των διοδίων» λέει βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ!

Με επίκαιρη ερώτησή της προς τον Υπουργό Υποδομών, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφέρει ότι «σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις των κοινοπραξιών «Μορέας» και «Ολυμπία Οδός», από 1η Φεβρουαρίου επίκειται αύξηση στις τιμές των διοδίων λόγω ...τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που προβλέπεται στις συμβάσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση για τα Ι.Χ., από 2,30 στα 2,40 ευρώ στα διόδια της Νεστάνης, από 2,40 στα 2,50 ευρώ στα διόδια του Σπαθοβουνίου και από 3,10 στα 3,20 ευρώ στα διόδια του Ισθμού και της Ελευσίνας.
Σε σχετική συζήτηση της υπʼ αριθμόν 279/02-12-10 επίκαιρης ερώτησής μου για παλαιότερες αυξήσεις των διοδίων, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Μαγκριώτης στην απάντησή του ανέφερε ότι εκείνες οι αυξήσεις των διοδίων είναι αποτέλεσμα των συμβάσεων παραχώρησης που κυρώθηκαν με νόμο στη Βουλή το 2007 και, συνεπώς, το Δημόσιο έχει υποχρέωση να τις υλοποιήσει. Τότε, μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέσω του Υφυπουργού κ. Μαγκριώτη ότι «θα φέρουμε τις τροποποιήσεις των συμβάσεων για τη μείωση των διοδίων», μια προσπάθεια που ωστόσο απέτυχε.
Αναμφισβήτητα, η αύξηση των διοδίων δεν αποτελεί πρόθεση καμίας κυβέρνησης, αντίθετα έχει διατυπωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου ότι η μείωση των διοδίων παραμένει σταθερή επιλογή της. Ωστόσο, το γεγονός της αύξησης των διοδίων παραμένει μια προκλητική και δυσανάλογη με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, πραγματικότητα, την οποία το κράτος δεν μπορεί να αγνοεί με την αιτιολογία των υπογεγραμμένων συμβάσεων. Δεν μπορεί σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία και το κράτος βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ο καταναλωτής να βρίσκεται δέσμιος συμβάσεων που υπογράφηκαν υπό άλλες συνθήκες. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι Έλληνες πολίτες; Έχουν εξαντληθεί όλα τα διαπραγματευτικά μέσα της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις παραχώρησης;

2. Είναι δίκαιο ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων όταν όλα τα οικονομικά δεδομένα γύρω του καταρρίπτονται, πλην των τιμών των διοδίων και των συμβάσεων που υπέγραψε το Δημόσιο με τις παραχωρησιούχες εταιρείες το 2007;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter