tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Απάντηση για την ανάρτηση: "Αιχμηρό c(l)opy paste"

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Απάντηση για την ανάρτηση: "Αιχμηρό c(l)opy paste"


 
Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτησή μας, με τίτλο «Αιχμηρό c(l)opypaste», οι δημοσιογράφοι της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αιχμή της Αρκαδίας» έστειλαν την απάντησή τους, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω…



  κακεντρέχεια προκαλεί (και) …μυωπία

1.      Όταν αποφασίζεις να εξαπολύσεις δριμύ κατηγορώ εναντίον δημοσιογράφων για τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους, καλύτερα να είσαι σίγουρος ότι έχεις και τις κατάλληλες αποδείξεις ότι είναι όπως τα λες.
Κατηγορηθήκαμε, λοιπόν από το ειδησεογραφικό blog kalimera arkadia του νομού μας, για λογοκλοπή, και συγκεκριμένα ότι δεν είμαστε παρόντες στα δημοτικά συμβούλια Τρίπολης, αλλά τα αντιγράφουμε το επόμενο πρωί (από το συγκεκριμένο blog) και τα αναπαράγουμε ελαφρώς διαφοροποιημένα.
Καλό θα ήταν, οι κύριοι αυτοί πριν μας κατηγορήσουν να είχαν προσέξει καλύτερα ποιοι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, γιατί ή τους είμαστε αδιάφοροι για να μας προσέξουν ή δε βλέπουν καλά.
Και εντάξει, μπορεί να μην καθόμαστε σε ολόκληρη την 6ωρη- 7ωρη συνεδρίαση του δ.σ. (στο κάτω – κάτω δεν μας κόβουν και μεροκάματο εκεί μέσα, ούτε δημοτικοί υπάλληλοι είμαστε όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοι…), αλλά είμαστε πάντα εκεί τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ενώ για όσα δεν παρακολουθούμε ζωντανά φροντίζουμε την επομένη, να ενημερωνόμαστε και τηλεφωνικά από τους επικεφαλής των συνδυασμών ή και συμβούλους – τακτική που εφαρμόζουμε και για τα δημοτικά συμβούλια των άλλων 4 δήμων της Αρκαδίας στα οποία δε μπορούμε να παραβρισκόμαστε.
Όσον αφορά, δε, στο περιστατικό με τον κ. Σαμαρτζή, φυσικά και ήμασταν παρόντες. Μπορεί ο «συνάδελφος» του εν λόγω blog να μη μας είδε όταν μπήκαμε στην αίθουσα (ή και μετά), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήμασταν εκεί! Μάλιστα, -η και υπογράφουσα δημοσιογράφος της «Α»-, καθόμουν στην κάτω γωνία, δίπλα από τον κ. Σαββάκη και τον κ. Μπούρα. Και βρισκόμουν εκεί για πάρα πολύ ώρα, και μετά την αποχώρηση του κ. Σαμαρτζή…
Αυτά. Και ελπίζω όχι προς το παρόν.
Μάρω Γρηγορίου


2.      Ως συμπλήρωμα  στην απάντηση της (χωρίς εισαγωγικά) συναδέλφου μου στην ΑΙΧΜΗ της Αρκαδίας, εγώ ο «πολύ πολύπειρος δημοσιογράφος», ο λογοκλόπος και παρασκευαστής …σαλτσών, κατά την καταγγελία σου, θέλω να σου υπενθυμίσω ότι το άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας που συντάχθηκε από την Ένωση η οποία με τιμά με την εμπιστοσύνη της ως τακτικό της μέλος (ΕΣΗΕΑ, αλλά και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων IFJ) ότι το άρθρο 6 αναφέρει και κάτι ακόμα που «ξέχασες» μεν να το γράψεις, ελπίζω, όμως, δε, ότι θα το υλοποιήσεις ζητώντας συγγνώμη από την ΑΙΧΜΗ και τη συνάδελφό μου που προσπάθησες να τις διασύρεις και τις δυό. Γράφει, λοιπόν ακόμη, το άρθρο 6:
«Η συναδελφική αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός των δημοσιογράφων συμβάλλουν θετικά στις συλλογικές επαγγελματικές επιδιώξεις και στην κοινωνική εικόνα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Γι' αυτό ο δημοσιογράφος οφείλει:
α. Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες και να αποφεύγει τις προσωπικές αντεγκλήσεις, δημόσια και στους χώρους εργασίας».
Υ.Γ. 1: Όσο αφορά εμένα, δε θεωρώ ότι πρέπει να μου ζητήσεις συγγνώμη για τα κακεντρεχή και ειρωνικά σου σχόλια, γιατί, εξ’ άλλου, δεν πρόκειται να τη δεχτώ.
Υ.Γ.2: Επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι θα δώσεις με λινκ τη δυνατότητα στους αναγνώστες σου να διαβάσουν και το αρχικό σου καταγγελτικό δημοσίευμα, ώστε να έχουν συνολική εικόνα, το παραθέτω εγώ στη συνέχεια. Έγραψες:  
«Ο δημοσιογράφος οφείλει να θεωρεί σοβαρότατη αντιεπαγγελματική πράξη κάθε λογοκλοπή και να μην οικειοποιείται την εργασία συναδέλφων του. Να αναφέρει πάντοτε το όνομα του συντάκτη, του οποίου χρησιμοποιεί κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων. Να μνημονεύει την πηγή των πληροφοριών, που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή μεταδοθεί.» (Άρθρο 6 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ).
Στην Τρίπολη, φαίνεται ότι κάποιοι δημοσιογράφοι (και μάλιστα πολύ πολύπειροι) φαίνεται να αγνοούν ή να κάνουν ότι αγνοούν τον κώδικα δεοντολογίας.
Προκλητικά, αντιγράφουν ρεπορτάζ άλλων Μέσων Ενημέρωσης και το κάνουν σε μόνιμη βάση. Κάθε εβδομάδα…
Για παράδειγμα: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης. Σου λένε οι λογοκλόποι … «Γιατί να πάω στη συνεδρίαση και να χάσω 4-5-6 ώρες; Γιατί να περάσω όλο μου το βράδυ σε ένα συμβούλιο και να γυρίσω τα ξημερώματα στο σπίτι μου; Θα διαβάσω τα blogs, το επόμενο πρωί, και θα κάνω «ρεπορτάζ», με τη γνωστή μέθοδο του … “clopy paste”».
Αυτό έγινε και στην περίπτωση του ρεπορτάζ, σχετικά με τα όσα είπε ο Σαμαρτζής εναντίον του Σμυρνιώτη, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρώτοι ενημερωθήκατε -με αναλυτικό ρεπορτάζ και βίντεο- μέσα από το «Καλημέρα Αρκαδία». Το ίδιο βράδυ, αμέσως μετά το τέλος του συμβουλίου.
Κι αυτό έγινε, διότι μόνο ένας δημοσιογράφος ήταν στην αίθουσα. Κανείς άλλος…
Οι λογοκλοποι λοιπόν πήραν το ρεπορτάζ, άλλαξαν λίγο τη σειρά των λέξεων και των φράσεων, έβαλαν και λίγη «σάλτσα», για τα μάτια του κόσμου και εμφάνισαν ένα πληρέστατο «αιχμηρό» ρεπορτάζ!
Και να ‘ταν η πρώτη φορά…

Υ.Γ.3: Να έχεις υπόψη σου ότι ο τίτλος που βάλαμε στην απάντησή μας έχει επιβεβαιωθεί από τη ζωή.
Υ.Γ.4: Αν δεν κρυβόσουν πίσω από την ανωνυμία του μπλογκ και γνώριζα ποιος είσαι ίσως να ήμουνα και «πιο συγκεκριμένος» στην απάντησή μου.
Νίκος Θεοδωράκης"

blogger hit counter