tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007


ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ – ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ;

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!

«Η ΦΑΛΑΙΣΙΑ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΧΩΡΙΑ ΣΕ ΒΑΛΤΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΟΧΤΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

Βιβλική είναι η καταστροφή στην Αρκαδία. Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και χθες ο νομός υπέστη εκτεταμένες ζημιές από τις πύρινες φλόγες. Μεγάλα μέτωπα στους Δήμους Μεγαλόπολης, Γόρτυνος, Φαλαισίας, Βαλτετσίου και Τεγέας. Καλύτερη η κατάσταση χθες σε Ηραία και Σκιρίτιδα.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Από το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα της στην Αρκαδία. Το πρώτο μέτωπο φωτιάς μπήκε στην Μεγαλόπολη, ενώ σε εξέλιξη ήταν φωτιά και στο Δάρα Αρκαδίας. Περίπου στη μία άρχισαν να εκκενώνονται χωριά στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Δυό ώρες μετά, η φωτιά που ξεκίνησε από το Δάρα Αρκαδίας πέρασε στο νομό Αχαΐας και καίει δάσος με πουρνάρια στην περιοχή.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Πάρα πολλά μέτωπα φωτιάς έκαιγαν όλο το Σαββατοκύριακο στην Αρκαδία. Το Σάββατο, σε πύρινο κλοιό βρέθηκε το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Κάηκε ολόκληρο το χωριό Ποταμιά. Συγκινημένος ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επισκέφθηκε το χωριό του και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής. Εκκενώθηκε η κάτω Ασέα. Στα όρια της πόλης έφτασε η φωτιά στη Μεγαλόπολη και καιγόταν μία επιχείρηση με ελαστικά. Απομακρύνθηκαν οι καλόγριες της Μονής Μακρυσίου. Το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκε το χωριό Σκορτσινού, η φωτιά το βράδυ βρέθηκε 400 μέτρα από το χωριό το βράδυ. Στην Μεγαλόπολη οι Αρχές επίταξαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο. Πάνω από δεκαπέντε χωριά στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης εκκενώθηκαν. Την Κυριακή υπήρχαν τρία μέτωπα με τη φωτιά μπαίνει μέσα στους Χράνους, το άλλο μέτωπο είναι αριστερά στο Μακρύσι προς Βάγγου που υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί προς το Μαίναλο και το τρίτο μέτωπο είναι στο Ίσαρη.
Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση μεταφοράς στην Τρίπολη, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα δύο ηλικιωμένων ατόμων από τον Ανάβρυτο στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης. Το απόγευμα του Σαββάτου είχαμε αναζωπύρωση στην Πλάκα Μεγαλόπολης. Επιτυχημένη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των κατοίκων στα Μαλλωτά.
Στις 19.10 το απόγευμα του Σαββάτου από το ΚΕΠΙΧ της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκε δημοσίως η πληροφορία ότι υπάρχει πυρκαγιά στο όρος Μαίναλο. Ήταν μία φωτιά στη θέση Κοσκίτσα πάνω από τη Στεμνίτσα. Ενίσχυση στα περίπολα του Μαινάλου και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανό της Νομαρχίας το οποίο συνεδρίαση το μεσημέρι της Κυριακής στην Τρίπολη. Ελικόπτερο βρέθηκε στην περιοχή, σβήστηκε και πλέον είναι υπό επιτήρηση.

Δύο μέτωπα φωτιάς υπήρξαν και στην Τεγέα, το ένα μεταξύ Καμαρίου και Μαυρικίου και το άλλο κοντά στον εθνικό δρόμο, μετά το χωριό Μανθυρέα του Δήμου Τεγέας.
Την Κυριακή, υπήρξε αναζωπύρωση στο μέτωπο της φωτιάς στο χωριό Άκοβο του Δήμου Φαλαισίας. Κινδύνεψε από δύο μέτωπα το χωριό Μανθυρέα, το οποίο εκκενώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στο Κεραστάρι του Δήμου Βαλτετσίου το μεσημέρι της Κυριακής.
Στα πρώτα σπίτια της Μανθυρέας έφτασε η πυρκαγιά. Κάποιοι κάτοικοι είχαν κλειδωθεί στα σπίτια τους και αρνούνταν να τα εγκαταλείψουν. Πλησίασε η φωτιά στο χωριό Κάνδαλος. Συνεχίζονται οι ρίψεις από ελικόπτερα.
Μαίνονταν οι φωτιές στο Δήμο Μεγαλόπολης. Απειλήθηκε το προσκύνημα της Αγίας Θεοδώρας Βάστας, από δύο διαφορετικά μέτωπα. Άλλη φωτιά πλησίασε στο Ίσαρη. Περίπου 30 σπίτια κάηκαν στο χωριό Τουρκολέκα.
Κάηκε το σχολείο και τρία σπίτια στο Κεραστάρι, κινδύνευσαν οι Αραχαμίτες, η Αγριακόνα και η Δόριζα. Χωρίς νερό και ρεύμα έμειναν όλα τα χωριά του Δήμου Βαλτετσίου!
Απειλήθηκε το χωριό Ριζοσπηλιά, στα όρια ανάμεσα στους Δήμους Ηραίας και Δημητσάνας.
Κάποια στιγμή, τέθηκαν εκτός λειτουργίας δυο γραμμές υψηλής τάσης από Μεγαλόπολη προς Κόρινθο και από Μεγαλόπολη προς Σπάρτη. Σοβαρό ήταν το Σαββάτο το βράδυ το ενδεχόμενο για ένα black-out στην Πελοπόννησο, αφού οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης είναι εκτός λειτουργίας και ουσιαστικά το σύστημα κρατιέται από το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Λάδωνα στην Αρκαδία και από υπόγειο καλώδιο που έρχεται από την Τριχωνίδα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ: Χθες, υπήρξε άμεση απειλή για το χωριό Ίσαρη και μάλιστα το μεσημέρι η Αστυνομία έδωσε εντολή για την εκκένωση του. Δύο γαλλικά αεροσκάφη έριχναν νερό στην περιοχή. Αναζωπύρωση λίγο πριν τις 3 χθες το μεσημέρι και στο χωριό Βάγγου, αλλά και στους Χράνους.
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ: Υπό έλεγχο ήταν το πρωί της Δευτέρας η φωτιά που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Άνω Κοτύλιο και Θεισόα. Όμως, το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Άνω Κοτύλιο. Η φωτιά ξέφυγε τελικά στις 2.30 χθες το μεσημέρι και δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Τσουράκι, Μουζιά, Παλάτου, Άνω και Κάτων Κοτύλιο.
ΔΗΜΟΣ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ: Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στην περιοχή. Υπήρχε μέτωπο φωτιάς στο χωριό Αγριακόνα και φόβος μην περάσει στην Βλαχοκερασιά. Κίνδυνος υπήρχε και για το Βαλτέτσι και τις Αραχαμίτες. Χωρίς νερό και ρεύμα έχουν μείνει όλα τα χωριά του Δήμου Βαλτετσίου! Η φωτιά στη Δόριζα έχει σβήσει.
ΗΡΑΙΑ: Απειλήθηκαν τα χωριά Κακουρέϊκα, Κοκκορά και Ριζοσπηλιά. Σπίτια δεν έχουν καεί και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν την Κυριακή, επέστρεψαν χθες στα σπίτια τους.
ΤΕΓΕΑ: Δύσκολη ήταν η νύχτα της Κυριακής που πέρασε το χωριό Κάνδαλος μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Χθες, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, μετά και τις ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, η φωτιά στο χωριό Μανθυρέα ήταν ελεγχόμενη.
ΦΑΛΑΙΣΙΑ: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πέρασε εφιαλτικές στιγμές ο Δήμος της Φαλαισίας, ο οποίος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις φωτιές των τελευταίων ημερών στην Αρκαδία. Για βιβλική καταστροφή μίλησε ο Δήμαρχος Γιάννης Φουσέκης. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε νερό και ρεύμα και υγειονομικά προβλήματα, εξαιτίας των πολλών νεκρών ζώων. Χθες, υπήρχαν μέτωπα πυρκαγιάς σε Δυρράχι, Άκοβο, τον οικισμό Σπανέικα και αναζωπύρωση στο χωριό Σκορτσινού, στο ύψωμα του Χελμού.
ΣΚΙΡΙΤΙΔΑ: Η κατάσταση στην περιοχή ήταν χθες σχετικά καλή, δεν κινδύνευε κάποιο χωριό, όμως όλοι βρίσκονται σε κινητοποίηση και επιφυλακή.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΨΙΑ!

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ της Κυριακής στο δρόμο προς τα σπήλαια του Κάψια, όμως η έγκαιρη παρέμβαση και κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής την έσβησε. Για εμπρησμό έκανε λόγο ο Δήμαρχος Μαντινείας Γιώργος Τσαγγούρης.

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ

Με την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άστρους, της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόρειας και μεγάλου αριθμού εθελοντών, σβήστηκαν οι δυο (2) φωτιές, που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, στην περιοχή της Λίμνης Μούστου και στην περιοχή «Λουμπάρδες» του Άστρους, την 26" Αυγούστου και ώρα 20:00,
Το έργο της πυροσβεστικής ενισχύθηκε αποτελεσματικά με (40) τρακτέρ δημοτών από τα Διαμερίσματα; Α. Ανδρέα, Πραστού, Κορακοβουνίου, Κουτρουφων, Μελιγούς, Άστρους, Παρ. Άστρους, που ειδοποιήθηκαν άμεσα και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και αποτελεσματικότητα, καθώς και με μια υδροφόρα, ένα JCB και μεγάλο αριθμό δημοτικών υπαλλήλων.
Την ίδια στιγμή, ο Δήμος μας συμμετείχε στην κατάσβεσης της φωτιά στον Λακωνικό Πάρνωνα» (περιοχή Αγριάνοι), με (6) υπαλλήλους και τρία (3) βυτιοφόρα οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή για 4η ήμερα.
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας ευχαριστεί δημοσίως όλους όσοι συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης των παραπάνω πυρκαγιών και καλ«ί όλους τους δημότες, να συνεχίσουν να ενισχύουν τις ομάδες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης.

ΟΧΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Οχτώ νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τις φονικές πυρκαγιές στο νομό Αρκαδίας. Πέντε από αυτούς βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα στο αυτοκίνητο τους στο χωριό Λεοντάρι, το Σάββατο το απόγευμα. Ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Τρίπολης Γιάννης Κουμπούρος μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία και είπε ότι δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή των οχτώ νεκρών, εξαιτίας της απανθράκωσής τους. Μόλις τρεις είχαν αναγνωριστεί έως χθες. Για το λόγο αυτό, μεταφέρθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου, προκειμένου να γίνει δυνατή η αναγνώριση τους, μέσω DNA. Ογδόντα εισαγωγές με αναπνευστικά προβλήματα τις τελευταίες ημέρες στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης.

ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

Συντετριμμένος από το μέγεθος της καταστροφής ήταν ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ Ιερεμίας, μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία της Τρίπολης. Ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν συσσίτια για τους πυρόπληκτους και ζήτησε βοήθεια για τη συγκέντρωση τροφίμων και ρουχισμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ ΚΥΠΡΟΥ

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Τρίπολης Αλέξανδρου Κοτσιάνη με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Κύπρου, δόθηκε η υπόσχεση για βοήθεια από την πλευρά της Κύπρου με το ποσό των 10.000 € και για ό,τι άλλο χρειαστεί σε υλική βοήθεια.

ΣΤΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, άνοιξε το Πετροπούλειο Κληροδότημα στην Πλατεία Πετρινού, μετά από ενέργειες του Δήμου της Τρίπολης και πρωτοβουλία της Δημοτικής Ραδιοφωνίας, προκειμένου να ξεκινήσει συγκέντρωση τροφίμων (ρύζι, κονσέρβες, μακαρόνια κλπ) και ρουχισμού (κουβέρτες κλπ) για τις ανάγκες των πυροπαθών της Αρκαδίας. Στην προσπάθεια συμμετέχει και η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πολλά Super Market της πόλης συνέδραμαν με τρόφιμα και νερό. Ήδη το μεσημέρι είχε γεμίσει το πρώτο φορτηγό και ετοιμαζόταν να φύγει για την Μεγαλόπολη και την Γορτυνία.

ΕΝΤΟΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΟΠΑΙΩΝ

Σή­με­ρα 4η ημέρα των καταστροφών με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου η Εκκλησία της Ελλάδος έ­θε­σε στη διάθεση των Τοπικών Αρχών τις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου στα Τρόπαια Αρκαδίας για την Φιλοξενία πυροπαθών.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε από την πρώτη κιόλας ημέρα σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, κατόπιν συνεννόησης με την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter