tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007




ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ



ΕΡΕΙΠΙΟ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ: «ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΦΑΛΑΙΣΙΑ»!
ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΑΙΑΣ
ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΝΕΙΣ…



Τραγική είναι η επόμενη ημέρα που ξημερώνει για την Αρκαδία, μετά τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους οχτώ νεκρούς, άστεγους και μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Παραμένουν οι υποψίες για εμπρησμούς στην Αρκαδία. Χθες, ο Δήμαρχος Φαλαισίας Γιάννης Φουσέκης αποκάλυψε ότι σε ένα από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκε ένα μπετόνι με βενζίνη. Βέβαια, όλα τα ευρήματα εξετάζονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.



ΔΗΜΟΣ ΦΑΛΑΙΣΙΑΣ: Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι μικροεστίες σε Άκοβο, Σπανέικα, Νεοχώρι και Καμάρα ήταν ελεγχόμενες. Ο κίνδυνος βέβαια παραμένει και για το λόγο αυτό όλοι ήταν σε επιφυλακή. Στα χωριά της Φαλαισίας γινόταν υδροδότηση εκ περιτροπής, ενώ κανένα δημοτικά διαμερίσματα δεν έχει ρεύμα! Χθες, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε την καταγραφή ζημιών, κλιμάκιο της Νομαρχίας κατέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κατεστραμμένα σπίτια, ενώ τεχνικοί της ΔΕΗ προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Για βιβλική καταστροφή και οργανωμένο σχέδιο μίλησε ο Δήμαρχος Γιάννης Φουσέκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι βρέθηκε ένα μπετόνι με βενζίνη, κοντά σε ένα μέτωπο πυρκαγιάς. Συγκλονιστική η δήλωση του Δημάρχου ο οποίος είπε ότι «το νεκροταφείο πλέον είναι πολύ πιο ζωντανό από τη σημερινή Φαλαισία», αφού το 80% του δήμου είναι κατεστραμμένο! Σοβαρά και τα υγειονομικά προβλήματα, εξαιτίας των πολλών νεκρών ζώων.



ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΣ: Υπό έλεγχο ήταν χθες η φωτιά από τον Κάνδαλο προς την Μανθυρέα. Τα δύο χωριά αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης νερού. Όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή και ξεκινούν τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών. Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες της περιοχής.

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ: Ελεγχόμενη ήταν χθες η κατάσταση στο Δήμο Γόρτυνος. Το απόγευμα της Δευτέρας η φωτιά απείλησε πολλούς οικισμούς της περιοχής, ενώ έκαψε κάποια σπίτια. Το πρωί συνεχίζονταν κάποιες ρίψεις νερού από αεροσκάφη, κυρίως στον οικισμό Παλάτου.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΙΑΣ: Κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε χθες στο Δήμο Ηραίας, αυτή την ώρα. Όλοι πάντως παραμένουν σε επιφυλακή. Ο Δήμαρχος Ηραίας Σταύρος Χριστόπουλος διέψευσε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι απειλήθηκαν από τη φωτιά οι αρχαιότητες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και τα Λουτρά. Χωρίς ρεύμα τα χωριά Κοκκορά, Κακουρέϊκα και οι οικισμοί Άγαλο και Μπαρδάκι. Χωρίς νερό έχουν μείνει τα Κακουρέϊκα και το Μπαρδάκι. Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, αν και στην περιοχή δεν υπάρχουν άστεγοι, ούτε έχουν καεί ζώα.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ: Σε επιφυλακή βρίσκονται και στο Δήμο Σκιρίτιδας, κυρίως για τη φωτιά που υπάρχει δίπλα στην Αγριακόνα του γειτονικού Δήμου Βαλτετσίου, προς τον ποταμό Ευρώτα. Λανθασμένες πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφεραν χθες ότι ελικόπτερο θα κάνουν ρίψεις νερού στις Κολλίνες, κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: Δύο μέτωπα εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο το χωριό Ίσαρη, το οποίο έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Πάντοτε ορατός είναι ο κίνδυνος για την Αγια Θεοδώρα Βάστα και για το λόγο αυτό ο Δήμος της Μεγαλόπολης αποφάσισε να στείλει μόνιμα εκεί μία υδροφόρα.

ΔΗΜΟΣ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ: Ανοιχτό παραμένει το μεγάλο μέτωπο φωτιάς μεταξύ Αγριακόνας και Καλτεζές. Κίνδυνος να περάσει στο μοναστήρι της Καλτεζών και μετά στην Βλαχοκερασιά, αλλά προς το παρόν η κατάσταση φαίνεται να ελέγχεται. Σοβαρά παράπονα εξακολουθεί να εκφράζει ο Δήμαρχος Βαλτετσίου Ν. Παπανικολάου ο οποίος υποστηρίζει ότι ζητά ενίσχυση από εναέρια μέσα, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο Γ. ΜΠΑΡΟΥΤΣΑΣ



Στη διάρκεια της έκτακτης Σύσκεψης των πέντε Δημάρχων του Μαινάλου, που συγκλήθηκε με επείγουσα πρόσκληση του Προέδρου της ΤΕΔΚ Αρκαδίας και Δημάρχου Τρικολώνων κ. Γιώργου Μπαρούτσα προχθές το βράδυ, 27 Αυγούστου, έγινε στα Γραφεία της ΤΕΔΚ-Α στην Τρίπολη ευρεία ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την περαιτέρω βελτίωση των εφαρμοζόμενων μέτρων και διαδικασιών, που αφορούν στην αντιπυρική προστασία του Μαινάλου, και που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί μετά την μεγάλη Σύσκεψη-Ολομέλεια των τοπικών Αρχών και της Περιφέρειας, που έγινε στις 4 Ιουλίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ> Α και Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Μπαρούτσας Γεώργιος, ο Δήμαρχος Βυτίνας κ, Σακελλαρίου Ιωάννης, ο Δήμαρχος Δημητσάνας κ. Βλάχος Αναστάσιος ,ο Δήμαρχος Λεβιδίου κ. Καβουρίνος Αθανάσιος , ο Δήμαρχος Φαλάνθου κ. Ψυχάρης Κων/νος ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαγκαδιών κ. Κουλής Ευστάθιος.
Συγκεκριμένα, στην προχθεσινή σύσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η εθελοντική συμμετοχή και προσφορά τους στην προστασία του Δάσους και να ενταθούν τα ακόλουθα μέτρα, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη εφαρμοσθεί, όπως:
1) Η συνεχής φύλαξη όλων των σημείων εισόδου καιπρόσβασης στο Μαίναλο, ώστε να ελέγχονται και ναταυτοποιούνται όλοι οι διερχόμενοι.
2) Η διασφάλιση της ετοιμότητας και λειτουργικότητας των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης των Δήμων,όπως υδροφόρα οχήματα, αντλίες, σωληνώσεις, σημεία υδροληψιών, καθώς και τα καταγραμμένα Ι.Χ. αγροτικά οχήματα που έχουν εθελουσίως ενταχθεί στον αντιπυρικό σχεδιασμό κάθε Δήμου.
Ο συντονισμός και η συνεργασία με ομάδεςπεριπόλων του Στρστού (πεζικού και αεροπορίας) που ήδη έχουν οργανωθεί προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. 4) Η ανάθεση αρμοδιότητας και εξουσιοδότηση σε εθελοντές ιδιοκτήτες δικύκλων (μοτοσυκλετιστές) που έχουν ήδη συμβληθεί με την ΤΕΔΚ-Α , ώστε να διενεργούν περιπολίες και εποπτεία των δασικών περιοχών του Μαινάλου, με εναλλασσόμενες 8-ωρες βάρδιες.
Στην προχθεσινή σύσκεψη, εκτός από τους 5 Δημάρχους του Μαινάλου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ~ Παράρτημα Αρκαδίας, που ήδη στελεχώνει καθημερινά τα πυροφυλάκια του Μαινάλου, καθώς και εκπρόσωπος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Τρίπολης (ΛΕΜΟΤ), οι οποίοι έκαναν λεπτομερή ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα δράσεις τους στο δασικό χώρο,
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ-Αρκαδίας και οι λοιποί Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τους εθελοντές και τους διαβεβαίωσαν για την αμέριστη ηθική και υλική υποστήριξη, καθώς και για την αναγκαία οικονομική κάλυψη που θα τους παρέχουν, ώστε απερίσπαστοι οι εθελοντές να συνεχίζουν το εξαιρετικά σημαντικό έργο τους, που αποτελεί ασπίδα ασφάλειας αλλά και στήριγμα ελπίδας για τις τοπικές κοινωνίες.




Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις (28/8/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter