tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ … ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ;

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ … ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ;


Θα ασχοληθούμε σήμερα με την επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΗ στην Αρκαδία. Ο κ. Αρθούρος Ζερβός μάς ανέλυσε τα σχέδια της ΔΕΗ Α.Ε. για το Ενεργειακό Κέντρο της Μεγαλόπολης.
Ερώτηση: Η Αρκαδία θα βγει χαμένη ή κερδισμένη από τις επενδύσεις της ΔΕΗ; Θα παραθέσουμε σήμερα κάποια στοιχεία και θα σας αφήσουμε να βγάλετε τα συμπεράσματα σα


ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ: Λένε στη ΔΕΗ ότι θα φτιάξουν αυτό το πάρκο το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Δεν λένε όμως γιατί επιμένουν να φτιάξουν αυτό το έργο σε ένα σημείο το οποίο η ίδια η ΔΕΗ είχε επιλέξει (!) για να δημιουργήσει ένα μεγάλο δάσος. Το σημείο εκείνο δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού ένα δάσος εκεί θα μπορούσε να συγκρατήσει τα μικροσωματίδια από την καύση του λιγνίτη, προκειμένου να μην φτάνουν μέχρι την πόλη της Μεγαλόπολης. Δεν λέει κανείς «όχι» στο φωτοβολταϊκό, αλλά όχι εκεί. Σε άλλο σημείο.
Δεν μας λένε επίσης πόσα άτομα θα απασχολήσει η ΔΕΗ για να λειτουργήσει αυτό το πάρκο. Ισχύει ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 5- 10 άτομα τα οποία δεν θα είναι καν μόνιμοι υπάλληλοι; Τι κέρδος έχει η Μεγαλόπολη λοιπόν από το έργο αυτό; Κέρδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι θα παράγει ρεύμα χωρίς ρύπανση, αλλά παράλληλα θα χάσει ένα δάσος και δεν θα κερδίσει νέες θέσεις εργασίας.
Δεν μας λένε επίσης σε ποια τιμή θα μας πουλάει η ΔΕΗ το ρεύμα που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό… (Σε ανύποπτο χρόνο, ο Βαγγέλης Γούργαρης, συνταξιούχος της ΔΕΗ και στέλεχος του ΚΚΕ είχε αποκαλύψει ότι «σύμφωνα με την τιμολόγηση  που  ισχύει από  1-1-2008 θα  πουλάει  το ρεύμα 407,14 € τη MWη όταν η τιμή της παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας είναι  κάτω  από  40,00 € / MWη». Δεν διαψεύστηκε ποτέ…)


ΜΟΝΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: Λένε όλοι και χαίρονται ότι θα γίνει μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. Δεν λένε όμως πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν για το λεκανοπέδιο (και όχι μόνο) από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και την αντικατάσταση τους από αυτή τη μονάδα φυσικού αερίου. Δεν μας λένε ότι θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης και ότι η νέα μονάδα θα απασχολεί μόνο (περίπου) 50 από τους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους της ΔΕΗ. Αποφεύγουν να μας πουν πόσο κοστίζει το εισαγόμενο φυσικό αέριο, σε σύγκριση με τον ντόπιο λιγνίτη...
Δεν λέει βέβαια κανείς ότι η ΔΕΗ πρέπει να κρατήσει σε λειτουργία τις παλιές λιγνιτικές μονάδες της, οι οποίες αποδεδειγμένα ρυπαίνουν το περιβάλλον. Αλλά, γιατί να μην τις αντικαταστήσει με άλλες λιγνιτικές μονάδες, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κάνοντας χρήση σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης; Γιατί να μην διατηρηθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας στη Μεγαλόπολη;
Απαντούν ότι είναι προτιμότερη μία μονάδα φυσικού αερίου σε σύγκριση με μία μονάδα λιγνίτη, διότι λένε ότι η καύση λιγνίτη ρυπαίνει πολύ περισσότερο το περιβάλλον της περιοχής. Είναι σωστό αυτό; Κάποιοι λένε ότι πρέπει να τεθεί ανώτερο όριο στα 0,350kg/ΚWh  όταν υπάρχουν στοιχεία ότι οι  μονάδες Φυσικού Αερίου που πρόσφατα έφτιαξε η Δ.Ε.Η Α.Ε.  εκπέμπουν από 0,389  kg/CO2  έως 0,558 CO2/ΚWh!!!


ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ: Δεν σας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι κανείς δεν «ανοίγει» και δεν «αγγίζει» το θέμα της έρευνας για τα κοιτάσματα λιγνίτη που υπάρχουν σε όλη την Πελοπόννησο; Ποιος δεν θέλει το φθηνό ντόπιο καύσιμο που και πιο οικονομικό είναι και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας; Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ δεν το «άγγιξε» αυτό το θέμα. Όπως ήταν αναμενόμενο… Και χρησιμοποιώ ξανά τα στοιχεία του Βαγγέλη Γούργαρη που έχει πει: «Στην περιοχή  της ΑΣΕΑΣ  που  μόνο  ένα  μικρό  τμήμα της λεκάνης έχει ερευνηθεί, υπάρχουν και εκεί σημαντικά κοιτάσματα και αν επεκταθούν οι έρευνες  όπως λένε οι ειδικοί θα βρεθούν πολύ περισσότερα. Υπάρχουν ακόμη σοβαρά απολήψιμα αποθέματα λιγνίτη στην Πελάνα, την  Κυπαρισσία,  τα Καλάβρυτα,  την Ηλεία  και αλλού με καλή μέση θερμογόνο δύναμη που φτάνει και τις 3500 θερμίδες / kg όταν  στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι 960 θερμίδες / kg.
Οι έρευνες για νέα κοιτάσματα έχουν σταματήσει εδώ και δεκαετίες.
Το Παράρτημα του  ΙΓΜΕ Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου που έχει τεράστια  προσφορά  στην έρευνα, όχι μόνο κοιτασμάτων λιγνίτη αλλά και στα νερά, τα  πετρώματα και αλλού, το έχουν διαλύσει.
Αναμφίβολα ο λιγνίτης μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να δίνει ζωή στη Μεγαλόπολη, την Αρκαδία  και ευρύτερα.»

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ «κατέβηκε» και μας είπε τα δικά του. Έφυγε, γύρισε στην Αθήνα. Εμείς, σας παραθέσαμε κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η Αρκαδία το πιθανότερο είναι να μην βγει κερδισμένη από τα … επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ.
Διαλέγετε και παίρνετε… Τα συμπεράσματα δικά σας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter